Sociala medier spelar en stor roll i hur vi tar del av information. Facebook, Twitter och andra mötesplatser är viktiga arenor inför demokratiska val, och ett sätt för oss att ha kontakt med familj, vänner och likasinnade. I samband att vi använder internet och sociala medier allt mer så påstås det också att källkritiken blir allt sämre. I sin intressanta och roliga bok Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå påstår Jack Werner att nej, källkritiken har inte blivit sämre, det är våra diskussioner som förr stannade runt fikabordet som idag får större utrymme på webben.

Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå av Jack Werner. Albert Bonniers förlag, 2018.

Ni vet hur det är. Du slöskrollar genom flödet på Facebook, Instagram och Twitter. Stora mängder information finns dör rakt framför ögonen på dig. Du orkar inte ta till dig allt, men här och där glider intressanta inlägg förbi. ”Flicka får kvarsittning för att hennes mobil pryddes av svenska flaggan”. Det är förjävligt. En bild på en tom buss gör dig vansinnig. Det är inte klokt att detta kvinnoförtryck ska få pågå i Sverige.

Och så alla dessa fejkade konton och identiteter som trollar oss på webben. Det är svårt och tidskrävande att avgöra vilken information som är sann och vad som är falskt. Vi människor är ju av naturen lata, så att kolla källan är inte högsta prioritet. Nej, det är inte avsändaren som alltid är det viktigaste, utan det du känner för det du läser som får dig att gilla och dela. Både privatpersoner och etablerade medier åker dit, och delar falsk information.

Fikasnacket har flyttat ut på webben

I sin bok försöker Jack Werner ta död på påståenden som att vi ”befinner oss i en tid av post-information”, att vi inte längre bryr oss om källkritik, att ifrågasätta var information kommer ifrån eller ta reda på i vilket syfte den kan ha uppkommit. Werner menar att det inte är källkritiken som har blivit sämre, det är helt enkelt våra samtal kring fikabordet som har flyttat ut i den digitala världen. Vi beter oss likadant, med den stora skillnaden att det vi vanligtvis pratade med en handfull personer om nu kan ses av så många fler. Det som var menat som en privat kommentar till vänner och bekanta kan på en minut bli en jättegrej som ses av människor världen över.

Att se det som skrivs och delas på sociala medier som en modern version av fikabordssnacket känns som en tröstande men samtidigt skrämmande tanke. Det som tidigare kanske var en lös idé eller en korkad formulering kan nu lätt bli en sanning i andras ögon. En del menar inget illa, medan andra använder det för att sprida sin politiska ideologi. Oavsett syfte är det enkelt att sprida hat och skräck med falsk information eller spekulationer, och jag tror att det kan öka klyftor mellan människor. Det är viktigt att våga ifrågasätta och hjälpas åt att vara källkritiska.

Belyser problematiken kring falska nyheter

Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå är både rolig, intressant och tankeväckande. Dessutom är Jack Werner behaglig att lyssna på. Jag har länge följt hans podd Creepypodden, så att välja ljudboksversionen av den här boken var självklart. Han delar med sig av falska nyheter som spridits på sociala medier och fenomen på webben som till exempel catfishing och nationers dolda lobbyarbete.

Jag tror Werner kan komma att göra ett av sina stora intressen (creepypasta och myter på webben) till sitt stora kall: att belysa ryktena och de som medvetet sprider dem. Och hjälpa oss andra att följa hans exempel, för att på så sätt skapa ett trevligare klimat i sociala medier.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Fejk men förjävligt ändå
Taggar:                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *