Vi som läser mycket älskar så klart böcker. Om det är för att drömma sig bort, lära av olika typer av karaktärer, tidsperioder och delar av världen eller helt enkelt fördriva tiden spelar ingen roll. Böcker ger en extra dimension till våra liv. Så vad kan då vara bättre än en bok där böcker i sig spelar en vital del i berättelsen?

Genren feelgood har tagit fasta på detta och det finns en uppsjö av alternativ där historien kretsar kring böcker. Här kommer några tips:

Läsarna i Broken Wheel rekommenderar av Katarina Bivald
En av mina favoritböcker. Den klarar alltid mina återkommande utrensningar av bokhyllorna. Läs den!

Den lilla bokhandeln runt hörnet av Jenny Colgan
Colgan har skrivit många böcker där handlingen utspelas kring trevliga ställen som bagerier på strandpromenader, godisaffärer och Cupcake caféer. Ovan titel kom nyligen ut på svenska och ligger högt på min läslista inför semestern.

Fallet med de försvunna böckerna av Ian Sansom
Småtrevlig bok om en misslyckad bibliotekarie som kör runt en bedagad biblioteksbuss på den irländska landsbygden och undrar varför någon stjäl det skrala utbudet av titlar.

Drömbokhandeln av Laurence Cossé
Detta är ingen feelgood men måste ändå nämnas då det är en riktig kvalitetsroman som utspelas i den perfekta bokhandeln där endast Goda Romaner säljs. Det tas inte väl upp av alla och plötsligt är ägarna måltavlor i en smutskastningskampanj. Drömbokhandeln är skriven som en detektivhistoria vilket ökar dess unika charm.

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer
Kärleken till böcker blir början för en brevväxling mellan en författare i London och medlemmar i en bokcirkel på Guernsey. Året är 1946 och de själsliga såren från kriget starka.

Drottningen vänder blad av Alan Bennett
Rolig och respektlös roman om hur den engelska drottningens olydiga hundar får henne att börja älska litteratur genom att dra med henne till bokbussen utanför Westminster Palace. Läsningen gör att hon inte har tid att styra riket och det hela blir en het politisk potatis.

Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George
Monsieur Perdu har aldrig kommit över kvinnan som lämnade honom. Nu tar han äntligen tag i sin sorg, tar båten söderut mot kvinnan han älskar och möter en massa nya vänner på vägen. Boken levde inte upp till mina förväntningar men är mycket populär och värd att nämnas.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Feelgoodböcker om … böcker

En reaktion på “Feelgoodböcker om … böcker

  • 12/07/2017 kl. 10:01
    Permalänk

    Av böckerna du nämner så har jag läst och tyckt om ”Drottningen vänder blad” och ”Fallet med de försvunna böckerna”.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *