Julen må ha passerat för den här gången, men låt inte det avskräcka er från att läsa en bok som utspelas under den perioden. Inte när det handlar om en tänkvärd och underhållande feelgood som Sju dagar med familjen av Francesca Hornak. En bok som dessutom inte riktigt följer genrens norm.

Sju dagar med familjen av Francesca Hornak. Albert Bonniers förlag.

Olivia har precis kommit hem till Storbritannien efter att ha arbetat i ett epidemidrabbat land. För att vara säker på att hon inte har blivit smittad måste hon sitta i karantän i en vecka. Det gör hon med sina föräldrar och sin yngre syster på familjens lantställe.

Familjen har inte tillbringat så här mycket tid tillsammans på många år. Nu är de plötsligt helt utlämnade till varandra. Gamla mönster och oförrätter dyker genast upp. Samtidigt bär var och en av dem på en alldeles egen hemlighet som de inte vill avslöja för de andra.

Världen vägrar dock att hålla sig utanför deras karantäntillvaro. Och hemligheter har en tendens att avslöjas.

Det blir en julledighet utanför det vanliga för föräldrarna och systrarna. Kommer osämjan från det förflutna att ta över, eller kan hemligheterna föra dem samman igen?

Julböcker blivit en egen genre

För de flesta står det ett särskilt skimmer över julen. Man tänker sig mörka kvällar som lyses upp av gnistrande snö och en stjärnklar himmel. I all kyla och mörker blir hemmet en symbol för den varma, ombonade tryggheten. Där gör man fint, lagar festmat och får tid att umgås med dem som står en nära.

Ja, så kanske idealbilden ser ut i varje fall. Har verkligheten något gemensamt med den? Det finns nog lika många varianter av hur julen blir som det finns hem.

Men idealbilden leder också till att det finns en uppsjö av böcker som utspelas under julen. Jag kom först i kontakt med det via min syster som plockat upp specialgenren i England. Nu ser vi att både översättningar av utländsk litteratur och en del svenska romaner har kommit i bokhandlarna.

Sju dagar med familjen är ett bra exempel i genren. Den har det som behövs för att skapa julstämning, samtidigt som här finns dramatik vilken för handlingen framåt. Hornak har skapat en feelgood där mamma, pappa och deras två vuxna barn och deras inbördes relationer står i fokus.

Men boken har en twist på slutet som överraskade mig och som definitivt inte är vanlig i feelgood. Läs och upptäck vad som händer!

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Feelgood som inte följer normen: Sju dagar med familjen
Taggar:                                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *