Vägen till Sugar Maple Inn av Louise Miller är en pajdoftande feelgood om att börja på nytt och om att man ibland måste ha tålamod för att nå lyckan.

Vägen till Sugar Maple Inn av Louise Miller. Printz Publishing, 2016.

Olivia lever storstadsliv och trivs med det. Till sällskap har hon sin hund och en gift älskare. Men när hon i sin roll som konditor på en rikemansklubb råkar sätta eld både på efterrätten hon skapat och klubben behöver hon ge sig iväg och slicka sina sår.

Hon åker till sin bästa vän och stöttepelare som bor på landsbygden i Vermont. Utan att veta vad hon egentligen vill i livet tar hon ett tillfälligt jobb på stadens pensionat, Sugar Maple Inn, där den barska ägarinnan Margaret visar sig vara en svårflörtad men godhjärtad arbetsgivare.

Hunden finner sig också tillrätta och hittas i tid och otid sovande i soffan hos grannfamiljen McCracken, i sällskap med den cancersjuke fadern i familjen och gårdens getter!

Olivia blir mer och mer involverad i stadens intriger och finner människor som är beredda att välkomna främlingar som hon själv med öppna armar.

Allt hade kunnat bli en trevlig parentes i Olivias liv om inte McCrackens son Martin kommit hem för att finnas vid pappans sida under sjukdomstiden. Olivia upptäcker att det finns en lycka i det stilla lantlivet men också att man aldrig kan tvinga människor att göra som man vill.

Kommer hon att finna lyckan med Martin eller är deras framtidsplaner för olika? Hur ska det gå för McCrackens nu när deras stabile patriark ligger på dödsbädden? Varför har pensionatsägarinnan Margaret en nemesis? Och hur sjutton ska det gå i stadens årliga bondemarknad där ett prestigefullt pris för bästa äpplepaj utses?

Och framför allt, vågar Olivia ge upp sin självständighet och därmed bli sårbar och engagera sig i dessa frågor?

Nytt fokus inom feel good och chic lit

Vägen till Sugar Maple Inn är precis som en bra feelgood ska vara; lättläst, medryckande, full av unika personligheter, problem som vi alla kan stöta på i livet men som löser sig.

Något jag har lagt märke till är det skifte som skett i fokuset i feelgood och chic lit. Tidigare var huvudtemat romantisk kärlek, sökandet efter Den Rätte. Detta är fortsatt en stor del av denna typ av litteratur men nu är sökandet efter tillhörighet i ett större fokus. Huvudpersonerna är ofta ensamvargar som under historiens gång hittar en gemenskap. Människor i olika åldrar blir deras vänner, stöd och trygghet.

Kanske är det ett symptom på den isolering dagens urbana livsstil kan innebära?

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Feelgood om att få en ny chans
Taggar:                                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *