TRE ÖNSKNINGAR
av Liane Moriarty

Månpocket, 2016
ISBN: 9789175035642
(Three Wishes, 2004)

Recensent: Marika Mandrean

Tre-onskningarSystrarna Kettle väcker uppmärksamhet var de går. Det är oundvikligt med tanke på att de är trillingar, högljudda och totalt omedvetna om världen omkring dem. De har alltid varit fokuserade på varandra, att läsa av varandra, stödja varandra och att våldsamt grälande kämpa mot varandra för sin plats i familjen.

De är nu i 30-års åldern och de roller de sedan barndomen fått börjar luckras upp då de ställs inför vuxenlivets utmaningar. Den hetsiga, rebelliska Cat får reda på att hennes man har en affär, flower power Gemma kämpar för att ta sig ur de skyddsmekanismer hon satte upp då pojkvännen dog, och pålitliga, organiserade Lyn märker att hon inte längre orkar lösa alla andras problem.

Kärleken mellan trillingarna är stor, men vid den traditionsenliga födelsedagsfesten leder deras inre maktkamp till en våldsam och mycket offentlig explosion där en fonduegaffel spelar en avgörande roll.

Liane Moriarty har slagit igenom med dunder och brak på den svenska marknaden och nu finns hennes Tre önskningar i pocket. Jag sträckläser den och blir riktigt arg på mig själv när ögonen börjar gå i kors på kvällen och jag måste släcka och sova. Jag vill ju läsa klart, jag vill veta hur det går!

Författaren använder samma knep som i Stora små lögner, hon börjar boken med att berätta delar av en uppseendeväckande nyckelscen och självklart får hon då läsaren fast. Man vill veta vad i hela världen det handlade om. Men hon lyckas även hålla kvar läsarens nyfikenhet genom de vardagliga bekymmer huvudpersonerna har.

Jag skulle vilja påstå att Liane Moriarty är Australiens svar på Irlands Marian Keyes. Och då menar jag Keyes tidiga böcker (Vattenmelonen, En oväntad semester, När Lucy Sullivan skulle gifta sig), böcker präglade av humor, en berättarlust som lyste igenom och belysandet av frågor som berör många (kvinnor).

Vad jag kan se finns än så länge bara tre av Moriartys sju romaner utgivna på svenska. Vi har med andra ord mycket mer av henne att se fram emot!

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Feelgood i Marian Keyes anda
Taggar:                             

2 reaktion på “Feelgood i Marian Keyes anda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *