TJUGO ÅR TILL DIG
av Anna Lönnqvist

Ordberoende förlag, 2016
ISBN: 9789187595264
Recensent: Andrea Zackrisson

tjugo-ar-till-digLinn är vacker, singel, självständig och förverkligar sig själv. På ytan är allt i hennes liv enkelt, men bakom den perfekta fasaden känner hon sig rotlös. När hon bestämmer sig för att uppfylla en inre längtan blir hon för första gången lugn. Men det går inte alls som hon tänkt sig och snart befinner hon sig återigen på flykt. Den här gången till nordligaste Lappland, med sår i själen som inte vill läka.

I Abisko, omgivna av vidsträckta fjäll, smaragdgröna sjöar och klar fjälluft, träffar Linn Joel. Han har lämnat Stockholm, flickvännen som svikit och förhoppningarna som gått i kras för att jobba på fjällstationen han knappt hört talas om. Linn och Joel hinner knappt träffas innan deras tidigare liv kommer ikapp dem. Vad hände egentligen luciakvällen för tjugo år sedan? Varför vägrar Carin, den sjuttioåriga kvinnan som Linn träffade på tåget, lämna henne ifred? Och varför riskerar Joel allt för att bevara sin hemlighet? Under några omtumlande septemberdagar tvingas Linn och Joel söka inom sig för att få svar.

Jag tycker överlag att Tjugo år till dig är en bra bok som jag tyckte om att läsa. Boken har en svaghet: en del karaktärer, framförallt birollerna, är väldigt stereotypa. Romanen påminner mycket om Camilla Davidssons böcker om Emma som vandrar pilgrimsleden Camino de la Compostela. Istället för att vandra caminon vandrar Linn i de svenska fjällen, men deras vandringar innebär en livsförändring för dem båda.

Om du är ute efter en bok med bra handling, bra flyt och som utspelar sig i en svensk vintermiljö att läsa i jul rekommenderar jag verkligen Tjugo år till dig. Den är lättsmält på så sätt att språket och handlingen flyter på bra, storyn och karaktärerna är lätta att knyta an till och handlingen engagerar.

Andra liknande böcker vi rekommenderar är Camilla Davidssons serie om Emma: Under vintergatans alla stjärnor, Pensionatet vid världens ände och Änglarna dansar i gryningenoch Marika Kings serie om Lisa: Supernova och Projekt längtan.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Feel good i de svenska fjällen
Taggar:                                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *