Jag är inget fan av vintern. I alla fall inte den blöta vinter som vi har här nere i Västsverige. Men bra böcker lättar upp de gråa dagarna. Jag har läst flera bra böcker i januari och ser fram emot många fler framöver. I februari kommer flera nya, vad jag hoppas, spännande och intressanta böcker. Den jag ser mest fram emot är Flickan med sju namn, men även Ormen i Essex hoppas jag läsa snart.

Här är hela listan över mina favoriter bland böckerna som släpps i februari.

Himlen tillhör oss av Luke Allnutt. Ges ut av Forum bokförlag.
En berättelse om den ovillkorliga kärleken mellan far och son och om att försöka förstå det ofattbara.

Om man skulle spola tillbaka tiden, hade Rob sagt att han var en sådan där jobbigt lyckligt lottad man – gift med fantastiska Anna, pappa till den efterlängtade lilla pojken Jack, och med ett eget hus i norra London. Men det var då. Innan Jacks alltmer frekventa huvudvärkar och den där naggande känslan som Rob inte kunde skaka av sig. Innan alla läkarbesök som bekräftade att deras och varje förälders största rädsla blivit verklighet, och hela livet rasat. Nu finner Rob sin tröst i alkoholen, och via kontakter på webbforum blir den växande besattheten av en alternativ medicinsk behandling i Schweiz till slut den sista droppen för äktenskapet. Men mitt i all förtvivlan kommer klarheten till Rob som en käftsmäll, och han blir tvungen att ifrågasätta allt han så desperat hållit fast vid och försöka hitta en väg till försoning med alla han sårat – och med sig själv.

Litet land av Gaël Faye. Ges ut av Norstedts.
Om våldet mellan hutuer och tutsier i 1990-talets Burundi och Rwanda.

Gabriel är 10 år och bor i Burundis huvudstad Bujumbura med sin franske far, sin rwandiska mor och sin lillasyster Ana. Han tillbringar det mesta av sin lediga tid med ungarna på gatan, på ständiga upptåg. när Burundi för första gången får en demokratiskt vald president 1993, som genast avsätts i en blodig statskupp, bryter det latenta våldet mellan hutuer och tutsier ut. Gabriel får klart för sig att han inte är svart utan räknas som vit och att han dessutom är tutsi och därmed ett villebråd för soldaterna. När våldet trappas upp i både Burundi och Rwanda försöker Gabriel förgäves isolera sig i sin lilla värld genom att ta sin tillflykt till kamratgänget. Men våldet har brutaliserat leken och några av pojkarna har redan blivit soldater som tagit lagen i egna händer. Nu kräver de att Gabriel ska döda en man de tagit till fånga.

Flickan med sju namna av Hyeonseo Lee. Ges ut av Lind & co.
En unik inblick i en av världens mest hänsynslösa diktaturer.

Hyeonseo Lee växte upp under Nordkoreas brutala kommunistregim. Efter 1990-talets hungersnöd i landet började hon tvivla på propagandan och insåg att hon blivit hjärntvättad i hela sitt liv. När hon var sjutton år beslutade hon sig för att fly till Kina. Lee kunde inte återvända hem eftersom hon och hennes familj riskerade fångenskap, tortyr och offentlig avrättning. Hon lärde sig snabbt kinesiska och anpassade sig för att överleva. Tolv år senare återvände Lee till den nordkoreanska gränsen för att göra ett vågat försök att smuggla ut sin mor och bror ur landet och till Sydkorea – en svår, dyr och mycket farlig resa.

Ett mörkt kapitel av Winnie M Li. Ges ut av Norstedts.
En suggestiv roman, som har den psykologiska spänningsromanens form men med självbiografisk botten, och som växlar mellan två människors liv före, under och efter en våldtäkt. Det här är berättelsen om ett ögonblick som förändrar två människors liv för all framtid.

Vivian är en taiwanesisk-amerikansk kosmopolit som lever ett hektiskt liv Londons filmbransch. Johnny Sweeney är en femtonårig pojke, son till irländska resande, som lever i samhällets utkant. Deras vägar korsas en vacker vårdag i Colin Glen Forest Park dit hon begett sig för att vandra och han på jakt efter sitt nästa offer. Det blir Vivian som kommer i Johnnys väg, men bådas liv ska efter det fruktansvärda dådet förändras i grunden . De tvingas var och en på sitt sätt att konfrontera det förflutna och de handlingar och val som ledde fram till våldtäkten.

Ormen i Essex av Sarah Perry. Ges ut av Albert Bonniers förlag.
Har jämförts med Charles Dickens, Bram Stoker och Hilary Mantel och tagit Storbritannien med storm.

London 1893. Cora Seaborne är fortfarande ung men har just blivit änka, och nu förväntar sig omgivningen att hon ska snöra åt korsetten, klä sig i svart och dra sig tillbaka med en knähund i famnen. Men det livet passar inte Cora. Hon bestämmer sig för att lämna storstaden för landsbygden i Essex och till den lilla staden Colchester där rykten om ett mystiskt odjur har skapat masshysteri hos lokalbefolkningen. Coras teori är att det rör sig om en oupptäckt art som hon är fast besluten att hitta och klassificera. Hon finner en oväntad vän och intellektuell jämlike i traktens präst William Ransome. Tillsammans söker de svaret på gåtan, samtidigt som Will och Cora oundvikligen dras till varandra.

Den som är värd att bli älskad av Abdellah Taia. Ges ut av Elisabeth Grate förlag.
Brevroman i vilken författaren utforskar ondskans ursprung och skildrar hur den franska kolonialismen dröjer kvar i en ung homosexuell marockans kärleksliv.

 

 

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Februaris bästa nya böcker

2 reaktion på “Februaris bästa nya böcker

 • 02/02/2018 kl. 21:16
  Permalänk

  Det du skriver om Ormen i Essex gjorde mig nyfiken. Har alltid gillat London i slutet av artonhundratalet.

  Svar
  • 08/02/2018 kl. 13:41
   Permalänk

   Jag har stora förhoppningar på den! /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *