Det märks att hösten är i antågande och att det snart är dags för bokmässan i Göteborg. Fram till dess släpps många bra böcker, flera som jag sett fram emot länge. Jag har varit hård och valt ut de sex böcker som jag tycker verkar mest läsvärda av allt som ges ut i september.

Min mammas hemlighet av Nikola Scott. Ges ut av Historiska media.
Trollbindande historia om familjehemligheter, himlastormande förälskelse och om en ung kvinnas väg till ett självständigt liv.

Sommaren 1958 lämnar Elizabeth föräldrahemmet i London för att tillbringa lovet i lantliga Sussex. Det blir en sommar hon aldrig kommer att glömma. Drygt 40 år senare dyker en främmande kvinna upp hos Elizabeths dotter och hävdar att de två är systrar. Dottern Addie tror henne inte, men inser att det är något som inte stämmer och snart vänds hela hennes liv upp och ned. Nu inleds ett sökande som för de båda kvinnorna ut på en känslosam resa bakåt i tiden, till 1958 och sommaren i Sussex. Det visar sig att Elizabeth höll flera hemligheter inom sig.

Det som en gång fanns av Amanda Prowse. Ges ut av Printz publishing.
Om att resa sig igen.

En gång i veckan sätter sig Rosie Tipcott på sin favoritbänk i Devon och tackar stjärnorna för sin make, sina fina döttrar och sitt mysiga lilla hus vid havet. På samma bänk lovar hon också sig själv att alltid göra allt hon kan för att göra sin familj lycklig. Men sedan händer det som inte får hända. Rosies make träffar en annan kvinna och blir upp över öronen förälskad. Han lämnar henne och tar dessutom barnen med sig. Förlamad av sorg måste Rosie kämpa för att bygga upp sitt liv igen och försöka få tillbaka sin familj. Men vill hon verkligen det?

Mitt hjärtas oro av Malou von Sivers. Ges ut av Norstedts.
En berättelse med personligt avstamp som sträcker sig från förra seklets början fram till idag. Malou von Sivers första roman, som har sin utgångspunkt i hennes familjehistoria, och är första delen i en trilogi.

Axel och Sara möts i början av 1900-talet. Han en välbärgad gift man med ett mörkt förflutet och ett sår som han döljer. Hon är en ung litteraturstudent i Uppsala som svärmar för Hjalmar Söderberg och letar efter något som ger livet en djupare mening. Hon attraheras av hans mörker och sårbarhet. Han ser möjligheten att komma loss från ett kvävande äktenskap, och kanske också från sig själv. Deras kärlekshistoria utspelar sig i sekelskiftets Stockholm och Uppsala, idylliska villaområden och stenpalats gömmer bultande hjärtan och en oro som aldrig tycks stillna.

Välj honom av Agnès Ledig. Ges ut av Forum bokförlag.
Om sorg och glädje i några vanliga, men ändå helt speciella människors liv.

Den unge brandmannen Roméo hamnar på sjukhus efter att ha blivit svårt skadad i en eldsvåda. Där möter han sjuksköterskan Juliette. Hon lever i en destruktiv relation med en våldsam man och vill så gärna få ett barn, för då kommer nog allt att bli bra. Juliette engagerar sig både i patienten Roméo och hans 14-åriga lillasyster Vanessa, som han har vårdnaden om. Men efter tillfrisknandet tappar de kontakten och Juliettes man blir alltmer kontrollerande. Tre år senare är hon äntligen gravid. Då råkar hon ut för en olycka. Roméo arbetar fortfarande som brandman och nu är det han som får rycka ut till Juliettes räddning.

Koka björn av Mikael Niemi. Ges ut av Piratförlaget.
Fascinerande berättelse om mannen som valts till årtusendets norrbottning.

Det är sommaren 1852 i byn Kengis i nordligaste Sverige. Prostens andliga väckelse drabbar samer och tornedalingar med oanad kraft. Samtidigt försvinner en vallpiga i de djupa skogarna. Snart drar folket ut i jakten på den slagbjörn som man tror härjar. Men prosten fruktar att det är en långt värre dråpare som går lös. Tillsammans med samepojken Jussi finner prosten spår av den ondska som tränger sig allt närmare prosten och snart hotar att krossa hela väckelsen.

Kåda av Ane Riel. Ges ut av Modernista.
Mångbottnad spänningsroman.

Det är inte alltid så lätt för Liv att förstå sin omvärld. Då är det tur att hon har en pappa som Jens, som är så duktig på att förklara allting: varför mamma blivit så stor att hon inte kan lämna sovrummet, varför man inte ska gå i skolan. Och framför allt – varför man måste döda farmor.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Mina favoriter bland böckerna som ges ut i september

3 reaktion på “Mina favoriter bland böckerna som ges ut i september

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *