När en händelse lämnar svallvågor efter sig kan vi vara säkra på att det snart kommer att dyka upp konspirationsteorier kring dem. Morden på Olof Palme och John F Kennedy, månlandningen och 9/11. Alla är de stora händelser där de officiella rapporterna inte godtagits i alla läger utan misstänksamheten mot de offentliga institutionerna har lett till att konspirationsteorier flödat.

Konspirationsteorierna och verkligheten. Sex historiska gåtor av Erik Åsard. Historiska media, 2015.

Låt oss vara ärliga, de flesta av oss är fascinerade av gåtor. Vi vill veta vad som egentligen hände. Men i många fall finns obestridliga fakta, händelsen är ingen gåta. Ändå tar man fasta på små oklarheter eller misstag i en utredning och använder det som grund för att påstå att det finns en konspiration. The howls are not what they seem to be, som det uttrycks i Twin Peaks.

Sex intressanta händelser

Erik Åsard fokuserar i boken Konspirationsteorierna och verkligheten på sex händelser som lett till mycken spekulation. Han beskriver händelseförloppet, tittar på utredningarna om dem och går sedan igenom de mest kända konspirationsteorier som dykt upp i dess kölvatten.

Åsards utgångspunkt är dels att den enklaste förklaringen oftast är den riktiga och hans kritik mot konspirationsteorier att de tar fasta på ett par fakta, spinner en väv av frågetecken kring dem och ignorerar övrig bevisning.

Åsards genomgång och kritik mot konspirationsteorierna är intressant läsning. Dock är det den historiska aspekten och levnadsbeskrivningarna som jag har mest nöje av. I de sex kapitlen får vi en överskådlig bild av:

  • flygaresset Charles Lindbergh vars son kidnappades och mördades
  • nazisten Rudolf Hess som flög till Skottland för att mäkla fred under brinnande krig
  • judarnas liv i Europa i anslutning till frågan om vem som angav Anne Frank och hennes familj
  • Dag Hammarskjölds fantastiska karriär som slutade i en flygkrasch på väg att mäkla fred i oroligheter kring Kongo
  • Lee Harvey Oswald som skrevs in i historien genom mordet på John F Kennedy
  • dagen vi aldrig kommer att glömma, 9/11.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Fascinerande konspirationsteorier

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *