AMERIKANSKA INBÖRDESKRIGET
av Thomas Sörensen
Historiska media, 2016
ISBN: 9789175453804

Recensent: Marika Mandrean

amerikanska-inbordeskrigetÄr du:

  • historieintresserad
  • vill förstå helheten – varför, hur, vad hände sedan
  • lära om kultur, samhälle och livet människor levde

Missa då inte nyutkomna Amerikanska inbördeskriget av Thomas Sörensen.

Vi får ofta våra intryck om krig som bröt ut i det förgångna genom filmer eller böcker som bygger sin dramaturgi runt kriget. Författaren har sina lojaliteter och vi får vår uppfattning om händelserna genom vilka karaktärer som framställs i god dager. Men är det alltid hela historien? Nej, självklart inte.

1861 började det amerikanska inbördeskriget. Ett antal sydstater bröt sig ur den union USA är och ville bli självständiga för att se till att deras sätt att leva inte skulle förändras. Den politiska makten och kapitalet fanns nu i nordstaterna, och där höjdes röster mot slaveriet. Och slaveriet var inte bara grunden till många plantageägares rikedom i syd, utan sågs också av många som det naturliga sättet att leva.

Jag sträckläste den fantastiskt bra faktaboken Amerikanska inbördeskriget av Thomas Sörensen, gjorde noteringar för att inte glömma all intressant information han ger och vill nu läsa mer om denna period.

Varför tycker jag boken är så bra? Thomas Sörensen har lyckats med att beskriva ett krig, som ju alltid har många dimensioner och oändligt många detaljer, på ett överskådligt sätt så man som läsare förstår helheten. Den röda tråden finns alltid där, medan Sörensen lotsar oss från orsakerna till kriget, dess utbrott, förlopp, slut och så till sist vad det fick för påverkan på det amerikanska samhället.

Han gör det dessutom på bra, flödande prosa. Något jag speciellt uppskattar är att Sörensen förklarar militära strategier och fältslag i stort. Han väljer ett antal slag som beskrivs mer i detalj och som ger en bra bild av vad det hela handlade om. Genom att inte beskriva varje slag under det fyra år långa kriget finns plats att ge information om saker runt omkring som påverkade soldaternas liv, som till exempel musikens vikt vid lägereldarna, och att ge personporträtt.

Medan jag läser Amerikanska inbördeskriget kommer jag gång på gång på mig själv med att ha mina sympatier på sydstatarnas sida. Jag blir tvungen att rannsaka mig själv. Sydstaterna var rebellerna som ville bryta sig ur en existerande nationalstat. Och en av de stora orsakerna var att de ville behålla sin gratis arbetskraft som de såg som ting de ägde och kunde göra vad de ville med, slavarna. Jag är självklart emot slaveri, i den form den utövades i USA och i den form som fortfarande finns idag. Så varför sympatiserar jag med sydstaterna när jag läser?

En av mina favoritböcker är Margaret Mitchells Borta med vinden. Jag har läst om den med jämna mellanrum sedan jag var i tioårsåldern. Detta är en bok helt skriven ur sydstaternas perspektiv och är en del av det som Sörensen kallar ”myten om den förlorade saken”. Detta går ut på en historiebildning om en civilisation byggd på grundstenar som ära, ridderlighet, och förfining som nu gått i graven. Industrialism, kapitalism och förfulning har kommit i dess ställe.

Precis som Margaret Mitchell beskriver i Borta med vinden gick dock nordstaternas trupper hårt åt civilbefolkningen under kriget. Är det då så konstigt att dessa hatades av syd? Och visst är det så att ett sätt att leva försvann i och med att sydstaterna förlorade kriget.

Förlorarna kommer alltid att sakna sitt sätt att leva. Men utkomsten blev framför allt att oändligt många fick ett bättre liv, slavarna befriades och ett stort steg togs mot demokrati. Fortfarande idag uppstår raskravaller, kampen för jämlikhet mellan vita och afroamerikaner pågår fortsatt. Avskaffandet av slaveriet var ett första steg i denna kamp.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Fantastiskt bra om amerikanska inbördeskriget
Taggar:                                             

2 reaktion på “Fantastiskt bra om amerikanska inbördeskriget

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *