EFTER EKOT
Olivia Bergdahl
Ordfront förlag, 2015
ISBN: 9789170378195
Recensent: Andrea Zackrisson

Efter_ekotFanny har lämnat Göteborg för att spendera några sommardagar med sin mormor på Västgötaslätten. Hennes mormor vet inte något om det som har hänt, det som Fanny vill försöka glömma. Hon bara skrapar potatis, dukar på verandan och har ingen aning om hur lätt allt går åt helvete. Hur enkelt det är att komma någon så nära att den plötsligt har all makt att göra en illa.

Fanny vet precis hur det är och medan sommaren mognar utanför fönstret möts Fanny och hennes mormor långsamt i en erfarenhet som ingen av dem vågar uttala.

Detta är en fantastisk debutroman. Olivia Bergdahl har på pricken lyckats fånga de känslor och berg och dal-banor som den första riktiga förälskelsen kan framkalla: hur man går in i den fullt ut och hur sådant som tidigare var viktigast i världen, som till exempel vänner, familj och jobb eller studier, får helt andra prioriteringar. Jag tror att många unga kvinnor kan känna igen sig i Efter Ekot, och jag tror också att det är en viktig påminnelse om att kärlek och pojkvännen är viktig, men att det behövs en balans i livet.

Berättelsen cirkulerar kring den eufori och lycka som en förälskelse kan innebära, men beskriver också hur det är att leva i en relation där ena partnern förminskar och förtrycker. Det är hemskt att följa Fannys förvandling från en social, utåtgående ung kvinna till en rädd, isolerad tjej som helt har förlorat förtroendet i sig själv.

Jag gillar även att relationen med mormodern skildras, men jag önskar att den skulle utvecklats mer, att Fanny och hennes mormor vågade öppna upp mot varandra och prata mer konkret om det som hänt, det som de båda faktiskt varit med om. Ofta är det ju så att man inte pratar om kärlek och relationer över generationerna, att tonåringar inte tror att far- och morföräldrar fattar hur det är att vara ung och förälskad. Jag tror att det finns mycket att lära av att prata med varandra om det, att lyssna på dem som har varit med om allt och lite till. Det finns många fantastiska historier att ta del av och skapar ett starkare band.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Fantastisk debutroman – Efter Ekot
Taggar:                                                     

2 reaktion på “Fantastisk debutroman – Efter Ekot

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *