BLOOD AND BEAUTY
Sarah Dunant
Virago (brittiskt förlag), 2014
ISBN: 9781844087457

Recensent: Marika Mandrean

Blood_and_beauty

Renässansen var en period som inte bara präglades av återupptäckten av konst, vetenskap och litteratur efter en mörk medeltid. Det var också en epok som definieras av envåldshärskares hunger efter makt och korruption.

Historiska romaner och TV-serier har alltså mycket stoff att hämta härifrån vad gäller intriger och färgstarka personligheter. Vi har njutit av Jonathan Rhys Meyers tolkning av Henrik VIII i serien The Tudors. Den italienska motsvarigheten till Henrik VIII kan sägas vara Rodrigo Borgia, mannen som mutade sig till att väljas till påve och sedan använde sina illegitima barn för att befästa sin makt utanför kyrkan.

För ett par år sedan kom TV-serien The Borgias med Jeremy Irons i huvudrollen som påven som tycker om att förlusta sig med diverse kvinnor (trots att katolska präster ska leva i celibat), spendera pengar på exklusiva palats och se till familjens makt och rikedom.

På romanfronten kom nu senast Blood and Beauty av Sarah Dunant. Vi kastas här rakt in i händelserna när Rodrigo lugnt och metodiskt intrigerar för att bli vald till påve, instängd med övriga kardinaler, medan folket väntar utanför på Petersplatsen i väntan på den vita rök som anger att en ny påve valts.

Hans son Cesare framställs som kall med ett strategiskt sinne. Hans enda svaghet är systern Lucrezia. Lucrezia gifts tidigt bort men hennes makar går bort. Skvallret går om det bakom Lucrezias oskuldsfulla yttre döljer sig en giftmörderska. Och hur intim är egentligen syskonen Cesares och Lucrezias relation?

Blood and Beauty är en roman fullspäckad av händelser. Personerna framställs också som humoristiska, sarkastiska och när jag läser ler jag ofta åt deras snabba och roliga repliker. Men, Sarah Dunants sätt att framställa sina karaktärer sker från en distans. Och som läsare blir det då svårt att bry sig om huvudpersonernas öden.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Gästrecensent. Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Familjen Borgia – makt, sex och rikedom

En reaktion på “Familjen Borgia – makt, sex och rikedom

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *