Excess var ett bokformat som väckte min nyfikenhet när jag hörde talas om det för första gången. Idén med små böcker är något som verkligen intresserar mig. Jag har alltid en bok med mig i väskan, var jag än går. Om jag får tid över till att läsa, så tar jag den chansen: på bussen till jobbet, i soffan framför tv:n, eller om kompisen blir tio minuter sen till vår lunchträff. Då är det viktigt för mig att böckerna jag läser är lätta och inte alltför skrymmande. Därför är också 95 % av de skönlitterära böcker jag äger i pocketformat.

Bokformatet excess är ett relativt nytt format som är speciellt då det är väldigt litet. Det kommer ursprungligen från Holland och det är Pocketförlaget som ger ut formatet i Sverige. Böckerna är 8×12 centimeter stora och papperet är väldigt tunt, vilket gör formatet litet och lätt. Men det lilla format innebär inte en försämrad läsbarhet, tvärtom tycker jag att det går utmärkt att läsa böcker i excess-formatet. Däremot är texten mindre än vad den är i pocketböcker, så om du vet med dig att du har svårt för att läsa texten pocket för att den är för liten kan du få problem även med excess. Kolla in videon nedan så får ni se hur man faktiskt läser böckerna.

Litet och tåligt
Problemet med pocket och dess tunna omslag är att de lätt blir skadade när de ligger i en väska (i alla fall när de ligger i min väska som är fylld till brädden): sidorna viks eller i värsta fall rivas ut, omslaget kan få märken om de ligger mot hårda eller vassa saker. Med tanke på dess vikt och format så tycker jag dock att fördelarna med pocketformatet överväger dessa nackdelar, speciellt när jag löser det genom att skydda mina pocketböcker med ett snyggt pocketskydd från Ordning&Reda. Excess har hårda pärmar som skyddar det tunna pappret från att bli skadat i väskan eller i fickan.

Då en pocketbok normalt ligger på 50 – 60 kronor så kostar en bok i formatet excess 99 kronor online (priser från Adlibris och Bokus). Det tycker jag är mycket pengar med tanke på hur mycket bok man får, även om det är en bok som klarar av att läsas flera gånger.

Perfekt på resan
Och det är just det här med hur mycket bok excess är eller inte är som får mig att tveka när det gäller att köpa denna sorts böcker. Eftersom det är så litet så försvinner böckerna också i bokhyllan, och för mig som tycker att bokhyllor kan vara oerhört dekorativt i ett hem så gör inte formatet mycket för mig i det avseendet. Då spenderar jag hellre pengarna på en snygg inbunden bok.

Sammanfattningsvis är alltså excess det perfekta bokformatet att ha med sig när man är på resande fot: det är litet och lätt och tål mer slitage än vad en pocketbok gör. Pocket är billigare, men är av sämre kvalitet än Excess. Så om du är ute efter funktionalitet så är detta det perfekta formatet för dig. Om du har svårt för att läsa texter i mindre teckenstorlekar så kan du få problem.

Jag tycker att det är riktigt roligt att Pocketförlaget satsar på excess och jag hoppas att de kommer att fortsätta ge ut spännande titlar i formatet.

excess – smidigt bokformat

En reaktion på “excess – smidigt bokformat

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *