EVA BRAUNS FÖRLORADE LIV
Angela Lambert
Forum bokförlag, 2006
ISBN: 9789137128085
(The Lost Life of Eva Braun, 2006)

Recensent: Marika Mandrean

Eva_Brauns_forlorade_liv

Vi känner alla till Eva Braun, Hitlers älskarinna som dog med honom i bunkern i Berlin i de sista skälvande minuterna av Andra Världskriget. Men förutom det är hon lite av en mytisk figur. Rykten gör å ena sidan gällande att hon var fåfäng och ställde till med depraverade fester och å andra sidan att hon troget och lugnt stod vid Hitlers sida in i det sista.

Så vem var hon egentligen som person? Hurdant förhållande hade hon till Hitler och kretsen av nazister omkring honom? Och vad var hennes roll i de fasor som skedde under andra världskriget?

Över julen gav jag mig i kast med Angela Lamberts tegelsten till biografi, Eva Brauns förlorade liv. Det kanske inte var det mest lättsmälta eller underhållande att läsa på julledigheten men det var definitivt intressant.

Enligt uppgift av Lambert finns inte mycket om Eva Braun i historiska källor. Och detta har sin naturliga förklaring: hon var Hitlers hemliga älskarinna som enbart var känd för den innersta kretsen och som den mesta delen av tiden var undangömd på Berghof, Hitlers semesterhus som blev ett av hans högkvarter under kriget.

Trots att Eva alltså umgicks med den absoluta makttoppen, var hennes liv instängt: hon fick inte synas vid Hitlers sida inför allmänheten utan tillbringade sin tid ute på landsbygden med att gymnastisera, fotografera och byta kläder. När Angela Lambert valde titeln undrar jag om hon menar alla år Eva kastade bort på det här sättet eller hennes för tidiga död i bunkern? På något sätt verkar hon ha fått mål och mening och känt att hon var till nytta just den sist perioden i livet när Hitler och de andra i bunkern bara väntade på det oundvikliga slutet.

Förutom en del ganska osmakliga spekulationer om Hitlers sexliv och fysik har Angela Lambert skrivit en bok som ger form och innehåll åt en av historiens mer kontroversiella figurer.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Eva Brauns förlorade liv

2 reaktion på “Eva Brauns förlorade liv

  • 22/01/2015 kl. 10:31
    Permalänk

    Fascinerande ändå att en kvinna som var så hemlig under sin livstid är så vida känd idag. Låter som en intressant bok. /Jenny

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *