VASADROTTNINGEN
Karin Tegenborg Falkdalen
Historiska Media, 2015
ISBN: 9789187263163

Recensent: Marika Mandrean

VasadrottningenVad sägs om dessa ingredienser till en historia:

• En åldrande kung som gifter sig med en 17-årig flicka.
• Fyra prinsar som intrigerar mot varandra för att få kungakronan.
• Tre av prinsarna lyckas bli kung.
• En ogift prinsessa som tar emot nattbesök och skapar internationell skandal när hennes bror upptäcker det under dramatiska former.
• En kung som sticker dolken i en adelsman under pågående riksdag. Och låter sina soldater döda ett par andra.
• Och medan detta pågår i landet krigas det med länder runt om riket.

Visst låter det här som historien bakom till exempel den rafflande Game of Thrones? Men det är det inte. Det här är vår egen svenska historia! Den om Vasaätten under 1500-talet, det turbulenta århundradet som lade grunden till Sverige som nationalstat.

Eftersom det var männen som satt vid makten så är det deras liv och gärningar vi känner till. Karin Tegenborg Falkdalen är dock historiker som skriver om de kungliga kvinnornas liv under denna period och i år kom Vasadrottningen ut. Den är berättelsen om Katarina Stenbocks liv, flickan Gustav Vasa gifter sig med när han är gammal änkling och behöver en styvmor till sina barn.

Katarinas liv under giftermålet är i stort okänt, men efter att Gustav Vasa dör utbryter slitningar mellan hans söner; Erik XIV, Johan III och Karl IX och Katarina får då en mer framträdande roll. Hon är väldigt engagerad i familjen och blir i högsta grad involverad i historiens skeenden. Ibland är det som medlare mellan styvsönerna, ibland som finansiär av uppror mot sittande kung.

I Vasadrottningen av Karin Tegenborg Falkdalen kommer författarens förmåga att lättfattligt beskriva historiska sammanhang fram. Boken är en biografi och därför torrare än böckerna bakom Game of Thrones. Men med lite inlevelseförmåga får människorna kött och blod istället för att bara vara historiska namn och vi har en fantastisk historia framför oss.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Ett svenskt Game of Thrones

5 reaktion på “Ett svenskt Game of Thrones

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *