MIN MORMOR HÄLSAR OCH SÄGER FÖRLÅT
Fredrik Backman
Forum bokförlag, 2013
ISBN: 9789137140551
(Originaltitel, först utgiven)

Recensent: Marika Mandrean

Min_mormor_halsar_och_sager_forlat

”Att ha en mormor är att ha en armé. En mormor är både ett svärd och en sköld, och det är en alldeles speciell sorts kärlek som smarthuvuden inte begriper.”

Elsa må ses som annorlunda i skolan. Men hon har någonting så fantastiskt som en helgalen mormor som tar med henne på vilda äventyr för att få henne att tänka på annat än hur hon ska undkomma dem som jagar henne i skolan. Mormor bestämmer sig till exempel för att visa henne aporna på zoo. Mitt i natten. Och när poliserna kommer för att hämta dem från den stängda djurparken utbryter diskussioner mellan mormor och poliserna om ifall det var jordkokor mormor kastade på poliserna. Eller bajs…

Men mormor har cancer och lämnar Elsa med ett sista uppdrag: Elsa ska personligen överlämna brev mormor har skrivit till ett antal personer. Mormor behövde nämligen be om förlåtelse. För Elsa utvecklas det till en skattjakt där hon lär sig se bakom fasaderna på människorna omkring henne, där anonymiteten mellan människor i ett hyreshus försvinner och gemenskap och trygghet skapas mellan människor som på ett eller annat sätt är annorlunda.

Det här är Fredrik Backmans uppföljare till En man som heter Ove, men mitt första möte med författaren. Jag försökte hålla hypen ifrån mig och läsa förutsättningslöst och… det var ett nöje att läsa boken!

Den är rolig med rappa dialoger där vanlig artighet sätts åt sidan för att direkt komma till saken. Samtidigt har boken en allvarligare undermening och pekar på det faktum att vi alla gör misstag, att ingen är perfekt men att det inte gör oss till dåliga människor.

Som en äkta feel good bok avslutas boken med en liten framåtblick där mycket har förbättrats för de trasiga människorna i hyreshuset, men Backman undviker att gå i fällan att påstå att allt är löst. Livet är en pågående resa där saker kan gå åt skogen, förbättras, stå stilla och sedan ta ett hopp framåt igen.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Gästrecensent. Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Ett rent nöje att läsa Backman

En reaktion på “Ett rent nöje att läsa Backman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *