BARFOTADROTTNINGEN
Ildefonso Falcones
Bazar förlag, 2014
ISBN: 9789170283789
(La reina descalza, 2013)

Recensent: Andrea Zackrisson

BarfotadrottningenI Barfotadrottningen förs vi in i en spännande värld som myllrar av folk, livsöden och spännande karaktärer. Miljön är Spanien år 1748. Slavinnan Caridad har nyss blivit frigiven och går iland i Cádiz och möter snart zigenerskan Milagros. De blir snart goda vänner och med hjälp av sång och flamenco banar de sig väg till de fina salongerna. Trots omgivningens fördömmanden fortsätter de att kämpa för ett värdigt liv, där de vågar älska och tro på framtiden.

Ildefonso Falcones Katedralen vid havet blev snabbt en mycket omtyckt bok här i Sverige, men har under många år legat oläst hemma hos mig. Nu ser jag fram emot att läsa den, för Barfotadrottningen är en roman som sjuder av liv. Den har ett brett omfång av karaktärer och miljöer och allt känns levande och äkta. Det är lätt att låta sig svepas med av historien.

Berättelsen kretsar runt kvinnor som kommer från den del av samhället som av en stor del av befolkningen ansågs vara botten. De är slavar och zigenare. Många gånger då denna tid porträtteras inom skönlitteraturen så brukar det ofta vara andra typer av människor som står i centrum. Inte bara har Falcones valt att berätta en historia som få andra har gjort, han gör det också på ett fantastiskt sätt. Detta är en historisk roman som kommer att vara olik allt annat du läst inom genren.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

En roman som pulserar av liv
Taggar:                                     

En reaktion på “En roman som pulserar av liv

  • 13/06/2014 kl. 22:24
    Permalänk

    Jag gillar egentligen långa, episka romaner och har varit lite inne på att testa Falcones, men det faller på att hans böcker är så fruktansvärt långa! Jag blir lite otålig bara jag tittar på dem! Men jag antar att de egentligen är perfekt sommarläsning, när man har tid att läsa långa stunder i taget och sjunka djupt in i en berättelse…

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *