Känner ni till det brittiska programmet En plats i solen? Där söker britter efter drömhus i till exempel Spanien och Italien, långt ifrån vardagslivets stress och monotoni. När programledaren, som egentligen är en mäklare, innan husvisningarna frågar personerna varför de letar efter ett semesterhus är svaren oftast att de vill komma bort från vardagslivets stress och arbetets långa timmar och att de vill hitta en plats där hela familjen kan samlas och bara umgås. De tankarna återkommer i Annika Estassys bok Croissants till frukost.

Croissants till frukost av Annika Estassy. Bokfabriken, 2014.

Efter Cecilias otrohet är hon och Gabriel nu tillsammans igen. Men Gabriel är inte säker på att de kommer att få det att fungera den här gången heller. Det känns som om det finns en distans mellan dem och han vet att han inte kan ge henne exakt det hon vill ha.

Cecilia längtar så efter att få barn. Åren går, undersökningarna hopar sig, men hon blir inte gravid.

En dag när våren bestämt sig för att hoppa över att hälsa på i Sverige och Gabriel bara avskyr sitt kalla hemland samtidigt som oron över att kunna behålla Cecilia river i honom hittar han en glimt av hopp. Framför honom står gamle vännen Antoine och han har ett erbjudande Gabriel inte kan stå emot: ett vackert hus på landet i soliga Frankrike! Gabriel ser hur han kan slippa sitt tråkiga jobb, leva långt ifrån snö och slask och hur han och Cecilia ska kunna bonda över ett gemensamt projekt.

Så står de då där, framför ett fallfärdigt hus de måste renovera för att kunna göra om det till ett Bed and Breakfast för sin försörjning. Självklart är det inte lätt med språkfrågan, att hantera hantverkarna och skapa sig en ny gemenskap. Men medan Gabriel med liv och lust, och en rejäl dos desperation, kastar sig in i arbetet känner sig Cecilia ensam. Varför engagerar sig inte Gabriel i barnfrågan? Hon vägrar ge upp sin högsta dröm!

Realitet, men inga krossade drömmar

Eskapism behöver vi nog alla ägna oss åt emellanåt för att gaska upp oss. Men i dessa dagdrömmar har praktikaliteter ingen roll att spela. Miljontals människor världen över drömmer om var och hur de vill bo och ser framför sig lyckan drömhuset kommer att föra med sig. Det är därför intressant att läsa Estassys tagning på hur det faktiskt kan vara att bryta upp från allt, försöka lämna problem bakom sig, skapa sig ett nytt liv i ett soligt land, och … renovera hus.

Missförstå mig dock inte. Estassy må påpeka realiteterna i ett sådant här projekt, men hon krossar inte drömmarna.

Croissants till frukost är inte bara en historia om verklighetsflykt utan tar upp frågor som många par kämpar med; barnlöshet, otrohet, svårigheten att nå varandra. Men den är inte alltid allvarstyngd, här finns också lite humor och dråpliga situationer.

När jag läst färdigt konstaterar jag att Croissants till frukost är småtrevlig läsning under en julhelg eller semester men att det inte är en bok som egentligen berör mig.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

En plats i solen
Taggar:                                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *