RESAN FRÅN MÖRKRETS HJÄRTA: om ondskans och godhetens mekanismer
Eva-Lotta Hultén
Ordfront förlag, 2013
ISBN: 9789170376726

Recensent: Andrea Zackrisson

Resan från mörkrets hjärta

Vi är nog många som har ställt oss frågan om varför vissa människor kan göra hemska saker mot andra, vad det är som blockerar deras samvete, omdöme och medmänsklighet och får dem att begå de mest hemska brott. Det är för de flesta svårt att förstå hur folkmord och massavrättningar ens kan hända, i alla fall tänkte jag så innan jag läste den här boken. Borde man inte som en normal människa säga stopp och vägra, när man blir beordrad att gång på gång ta livet av andra människor?

I Resan från mörkrets hjärta gör journalisten Eva-Lotta Hultén ett försök att förstå sig på ondska. Hon diskuterar allt från krafterna som ligger bakom tortyr och folkmord till den vardagliga ondskan som vi stöter på i skolan och på arbetsplatsen.

Hultén tar upp exempel från Nazityskland, Rwanda och Irak. Hon granskar kända socialpsykologiska experiment och har även gjort besök i svenska skolor. Allt för att förstå varför människor mördar och torterar varandra. Och för att hitta svaret på om det är möjligt att bygga ett samhälle där framförallt godhet regerar.

Boken gör många intressanta observationer och Hultén gör några skrämmande slutsatser som ger mig ett par rejäla aha-upplevelser. Den ger en inblick i hur det mänskliga psyket fungerar och det är en obehaglig känsla att inse hur lätt det är att tappa kontrollen och låta sig styras och falla för grupptrycket. Att vem som helst kan bli och vara personen som sätter på gasen eller trycker på knappen för att utdela dödliga elchocker. För om en människa kan gömma sig bakom en annan människa och någon annans beslut, kan hon göra i princip vad som helst.

Detta är en mycket välskriven och välresearchad bok som fyller mig med ett visst obehag. För ondskan inom oss ligger kanske närmare till hands än vad vi vill tro.

En otäck lektion i mänsklig ondska

En reaktion på “En otäck lektion i mänsklig ondska

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *