EMMA – a modern retelling
Alexander McCall Smith
ISBN: 9780007553884

Recensent: Marika Mandrean

EmmaEmma lever ett privilegierat liv på den engelska landsbygden. Hon behöver inte arbeta och saknar ingenting. Uppväxt som hon är med människor som älskar henne och skämmer bort henne har hon också ett stort självförtroende och dömer gärna dem som inte beter sig som hon själv.

Men hon behöver något att göra på dagarna och bestämmer sig för att hjälpa vänner och bekanta att finna kärleken. Hon anser att hon är så bra att bedöma människor att hon lätt kan se vilka som passar ihop. Men det går inte riktigt som hon tänkt sig och i processen sårar hon sina vänner. Den ende som inte sätter henne på piedestal och som vågar säga till henne är grannen George Knightly. Men kan Emma växa som människa?

Jane Austens Emma är en riktig klassiker som fortsätter att ges ut. Med jämna mellanrum kommer också filmatiseringar av boken som 90-talsfilmen med Gwyneth Paltrow och mini TV-serien från 2009 med Romola Garai och Johnny Lee Miller. Ett antal spin off romaner har också kommit.

Nu senast är det välkände författaren Alexander McCall Smith som gett sig i kast med historien. Som titeln anger, Emma – A Modern Retelling, utspelas historien i nutid, vilket visas genom att Emma gör vägarna osäkra i en Mini Cooper och det talas om homosexualitet, videosnuttar på internet, språkresor och alkotest.

Alexander McCall Smith har dock i det hela hållit sig nära grundhistorien och jag är besviken över att han inte använder den fantasi jag från andra böcker vet att han har, till att verkligen modernisera berättelsen. Trots att han hittar en förklarande bakgrundshistoria känns det t ex mycket osannolikt att Emma skulle ha en guvernant som bor hos henne och fadern.

I sina böcker visar Alexander McCall Smith ofta prov på sin egen torra humor och väver underfundigt in filosofiska tankegångar. I Emma kommer detta fram i bokens tidiga beskrivningar av karaktärerna men faller sedan i stort sett bort. Jag tror det har att göra med författarens vilja att hålla sig nära Austens originalhistoria men ser inte något hinder för att McCall kunde ha satt sin egen personliga stämpel på den.

Emma av Alexander McCall Smith är definitivt läsvärd både av de som känner till historien sedan tidigare och som en introduktion. Den är lättläst, smårolig och tankeväckande. Jag anser dock att en sådan här berättelse kombinerad med den här författaren kunde ha blivit så mycket mer.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

En moderniserad Emma
Taggar:                                         

3 reaktion på “En moderniserad Emma

 • 09/08/2015 kl. 10:28
  Permalänk

  Är så nyfiken på att läsa böcker av Alexander McCall Smith. Har köpt ett gäng på second hand. Originalberättelsen Emma har jag också stående, inte heller läst ännu 🙂

  Svar
 • 09/08/2015 kl. 13:23
  Permalänk

  Hade ingen aning om att Alexander McCall Smith har omarbetat den här klassikern! Jag förknippar honom ju bara med Damernas detektivbyrå.. Emma är hur som helst en fantastisk bok, om du frågar mig. 🙂 Det är bra att den fortfarande blir läst i olika former. 🙂

  Svar
 • Pingback: Böcker lästa i juli | Bibliophilia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *