RÖD SOM BLOD
Salla Simukka
Rabén & Sjögren, 2014
ISBN: 978-91-29-69079-8
(Punainen kuin veri, 2013)

Recensent: Andrea Zackrisson

Rod-som-blodLumikki vill helst hålla sig på sin kant och göra sin egen grej. Efter att ha varit mobbad vill hon helst inte ha något att göra med de andra eleverna på skolan. Men efter att hon hittat tvättade sedlar i skolans mörkrum ställs allt på ända. Tre av skolans elever har kommit över plastpåsar fulla med blodiga sedlar och snart är Lumikki indragen i en härva av internationell narkotikasmuggling. Dessutom misstänker Elisa, en av de tre eleverna, att hennes pappa är involverad i det hela. För att ta reda på sanningen ger sig Lumikki ut på livsfarliga uppdrag.

Till en början såg jag Lumikki som en förebild för unga tjejer. Hon bryr sig inte om vad andra tycker om henne, hon faller inte för grupptryck och ställer sig över de traditionella könsrollerna. Men är en person som ser ner på andra, som inte är som hon själv, en bra förebild? Knappast.

Även om det är en ung tjej som har huvudrollen, som är hjältinnan som klarar alla tuffa fysiska och psykiska utmaningar, så är det ändå de traditionellt typiskt manliga egenskaperna som är idealet. Lumikki är ”okvinnlig”, både i utseendet och sättet hon tänker och agerar på, och hon ser ner på sånt som idag intresserar många unga kvinnor. Hon är inte intresserad av smink, kläder och mode, eller att flirta med killar, och bryr sig inte alls om hur samhället förväntar sig att hon ska se ut eller vara. Det hade varit bokens styrka om det inte hade varit så att Lumikki tar så stort avstånd från detta, att hon ser ner på tjejer som bryr sig om sitt utseende eller ”svassar runt” för killar.

Till Lumikkis, och författarens, försvar så utvecklas såklart karaktären under romanens gång, hon blir mer öppen för att människor som skiljer sig från henne inte är helt så korkade som hon först trodde. Lumikki är helt enkelt en väldigt mänsklig karaktär, med fördomar precis som alla människor har, men jag önskar att hon hade varit mer mottaglig för människors olikheter. I en ungdomsroman idag behövs det.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

En kvinnlig hjältinna, men med det manliga som ideal
Taggar:                                                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *