En humorbok med hundra år på nacken, kan den fortfarande få oss att le? Ja, om det är en sanslöst drift med det brittiska klassamhället, fyllt av excentriska personer både ”upstairs and downstairs”. Tänk er Downton Abbey eller Herrskap och tjänstefolk men med rena karikatyrer av brittisk överklass och deras personal.

Det är detta man får i P. G. Wodehouse böcker. Han är mannen bakom Jeeves och Wooster. Själv har jag precis läst den första boken om Blandings slott, Lord Elmsworths misstag (Something Fresh på engelska), vilken kom ut 1915.

Disträ överklass och dråpliga situationer

Lord Elmsworth är som allra lyckligast när han får gå omkring på Blandings slott och småpyssla i trädgården. Han är en godmodig men mycket disträ herre och de få gångerna han motsträvigt åker till London går saker väldigt fel.

Som när han besöker sin sons blivande svärfar, den extremt förmögne affärsmannen J. Preston Peters vars hobby är att samla på egyptiska skarabéer. Peters har en riktig dyrgrip i sin samling och tyvärr visar han den för Lord Elmsworth. Lorden råkar i sitt konstant förvirrade tillstånd stoppa skarabéen i fickan och när han senare hittar den där har han ingen aning om vad det är och hur den hamnat där.

Han kommer till slut på att Peters måste ha gett honom den och ställer glatt ut skarabéen i sitt museum på slottet. Men Peters vill ha den tillbaka! Dessutom har ryktet gått om skarabéen värde. Blandings slott är snart invaderat av personer med dunkla syften.

Humorklassiker

P. G. Wodehouse var uppenbarligen en man som älskade det skrivna ordet. Han vrider och vänder på formuleringarna, meningarna är långa, ordvitsarna flödar. Hans humor är knastertorr.

Här vimlar också av personer som alla har sina egna mål och olika relationer till de övriga karaktärerna. Sammantaget gör det att även om intrigerna i Wodehouses böcker är farsartade så behöver man vara alert när man läser.

Jag kommer ihåg att jag som liten tog Wodehouseböcker ur min mammas bokhylla och läste en sommar. Jag kommer inte ihåg exakt vilka böcker det var, men det var Blandingsböcker. Det tillsammans med miljön i böckerna har gjort att hans böcker är sommarläsning för mig.

Det var roligt att återse dessa karikatyrer och kändes som en balans mot det allvarstyngda i de kostymdramer från samma tidsperiod, början av 1900-talet, vi matas med från TV.

P. G. Wodehouses böcker är vid det här laget klassiker inom humorgenren. De ges ut på nytt med jämna mellanrum och om de inte för tillfället finns i nyupplaga är de tillgängliga på streaming- och ebokstjänster, bibliotek och andrahandsmarknaden.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

En humoristisk klassiker: Lord Elmsworths misstag
Taggar:                                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *