JAKTTUREN
Agnès Desarthe
Sekwa förlag, 2014
ISBN: 978-91-87648-12-0
(Une partie de chasse, 2012)

Recensent: Marika Mandrean

Jaktturen

Tristan har äntligen fått chansen att bli en del av den lilla byns manliga gemenskap: han har blivit inbjuden att följa med på en jakttur. Men det som skulle ha handlat om att fånga byte, dricka öl och ha trevligt tillsammans går från att vara en vagt hotfull situation till att eskalera när den stora stormen närmar sig.

Tristan blir kvar ute i markerna som sällskap åt en skadad jaktkamrat medan de andra går för att hämta hjälp. I väskan har han en skadskjuten hare som han för en tyst dialog med om vilken inställning som leder till överlevnad och lycka. Samtidigt berättar han högt historier om sitt eget liv för kamraten. Så kommer stormen och medan världen omkring Tristan drunknar i vattenmassor hotas hans bild på sig själv och sitt äktenskap.

Jaktturen av Agnès Desarthe är en bok som man kan läsa på två sätt. Antingen tar man berättelsen som den är skriven, rakt upp och ner. Eller så kan man sätta sig in i symboliken och författarens budskap.

Boken är så lättläst att man plöjer igenom den snabbt. Men jag upptäckte att den fanns med mig mellan lässtunderna och efter den var avslutad. Den gav mig inte någon ro utan fick mig att grunna över vad det var Agnès Desarthe ville ha sagt. Och när jag lade lite tid på det gav den mig så mycket mer än vad själva berättelsen i sig gjorde.

Agnès Desarthe har tidigare publicerat den oemotståndliga Ät mig. Jag rekommenderar alla att läsa båda dessa böcker. De är olika varandra, men författaren skapar miljöer och människor man har med sig efter läsningen. Och det visar på hennes styrka.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

En hotfull värld

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *