DEN BITTRA PAJENS SÖTMA
Alan Bradley
Lind & co, 2014
ISBN: 9789174612493
(The Sweetness at the Bottom of the Pie, 2009)

Recensent: Marika Mandrean

Den-bittra-pajens-sötma

När Flavia hittar en okänd, döende man i gurklandet utanför sitt sovrumsfönster och hennes pappa anhålls för mordet börjar hon nysta i gåtan. Varför lämnades en död fågel med spetsen genom ett frimärke vid deras köksdörr? Hur dog mannen? Kan han ha dött av hushållerskans vaniljpaj? Vem försöker hennes pappa skydda när han snällt följer med poliserna? Och vem är främlingen som dyker upp och vill bli vän med Flavia?

Flavia de Luce är elva år och bor tillsammans med sin pappa och sina två storasystrar på ett idylliskt lantgods i 1950-talets England. De lider ingen materiell nöd i herresätet med konstgjorda sjöar och tjänstefolk som tar hand om dem. Men Flavia är en ensam flicka då mamman försvunnit i en olycka, pappan tillbringar sin tid instängd på sitt kontor med att pyssla med frimärken och det råder konstant krig mellan systrarna.

Flavia har dock funnit sitt livs mening, kemi! En anfader har lämnat efter sig ett fullt utrustat laboratorium och Flavia har med hjälp av hans böcker och diverse experiment (som ibland lett till mindre explosioner…) blivit mycket duktig på att framställa gift.

Den bittra pajens sötma av Alan Bradley är underhållande från första till sista sidan. Den lillgamla Flavia har skinn på näsan, är en typisk minsting i familjen som vet hur hon ska reta gallfeber på sina systrar och boken har en stor portion humor. Den är en klassisk pusseldeckare av Agatha Christie-format men med ett mer personligt tilltal. Och på de sista sidorna höjs tempot och det utvecklas till en riktig nagelbitare. Miljön är som gjord för feel-good. Samtidigt blundar Alan Bradley inte för att han skriver om en trasig familj som har svårt att närma sig varandra och visa känslor.

Jag rekommenderar Den bittra pajens sötma för sommarens lata dagar som vi nu har framför oss. Boken gavs ut på engelska 2009 och sedan dess har Alan Bradley givit ytterligare fem mysterier med sin charmiga Flavia de Luce i huvudrollen. Vi har alltså mycket att se fram emot!

Se även Flavias alldeles ”egen” hemsida.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Gästrecensent. Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

En Flavia de Luce-deckare

2 reaktion på “En Flavia de Luce-deckare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *