MIRAKELVERKSTADEN
Valérie Tong Cuong
Sekwa förlag, 2014
ISBN: 978-91-86480-97-4
(L’atelier des miracles, 2013)

Recensent: Marika Mandrean

Mirakelverkstaden

Vad händer när man lägger sitt liv i händerna på en person utan att veta vad dennes agenda är?

Mirakelverkstaden av Valerie Tong Cuong berättar om tre personer på drift i livet som sammanförs av den karismatiske Jean. Jean är föreståndare för en institution som tar ett helhetsgrepp och inte bara lappar ihop deras sinnen utan också hjälper till att skapa ett nytt liv för dem utanför tryggheten på institutionen.

Monsieur Mike är en bjässe till före detta soldat, som efter att ha deserterat från armén och kriget i Afghanistan nu kämpar med andra hemlösa om matvarubutikernas utgångna varor och för sin sovplats i en bra portuppgång.

Den unga Millie lever under en skuldbörda så tung att hon inte tror hon förtjänar lycka. Hon har därför i så hög grad utplånat sig själv i alla sociala sammanhang att ingen saknar henne när hon efter en olycka hamnar på sjukhuset med minnesförlust.

Mariette är gift med en framgångsrik politiker och har två tonårssöner. Hennes uppgift är att hålla skenet av den perfekta familjen uppe för omvärlden, samtidigt som maken systematiskt bryter ner hennes självförtroende med hjälp av svidande, sårande kommentarer. När hon även blir attackerad på jobbfronten klarar hon inte pressen längre utan brister och tar till våld.

In i dessa tre människors liv stiger så Jean in med sin Verkstad som arbetar med hela människan och erbjuder dem allt från psykologisk till praktisk hjälp.

Jean blir alltså deras räddare i nöden men de börjar misstänka att allt inte är riktigt som det först verkar. Vad händer egentligen bakom kulisserna? Vad är det Jean vill uppnå?

Mirakelverkstaden, med sitt flytande språk och snabba berättarstil, ger en fin skildring av den moderna människans vardag och vilka sår som kan dölja sig bakom fasaden. Varje kapitel berättas utifrån en av huvudpersonerna vilket gör att de snabbt blir levande för läsaren och man verkligen vill att det går bra för dem. I ett slutord får man till slut höra historien utifrån Jeans perspektiv vilket ger en extra dimension.

Mirakelverkstaden är svår att placera in i ett fack, och det är en av dess styrkor. Man kan läsa den som en samtidsskildring, som en psykologisk thriller och den ställer en del frågor på sin spets: Kan människor vara goda och onda på samma gång? Kan människors dolda och skumma agendor trots allt leda till något gott? Hur mycket makt vågar man ge en främling?

Den sista frågan ställde jag mig också när jag nyss läste Delphine de Vigans Dagar utan hunger. Där är det den totala tilltron Delphine kände för sin engagerade och empatiska läkare som gav henne motivation att kämpa sig ur anorexi. Men vad skulle ha hänt om han hade svikit henne?

I slutändan är Mirakelverkstaden en bok om hur beroende vi människor är av varandra, både på gott och ont. Och detta lyckas Valerie Tong Cuong visa i en lättläst sträckläsarbok. Jag är imponerad.

Marika (1)

Skrivet av Marika

Gästrecensent. Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

En fin skildring av den moderna människans vardag

En reaktion på “En fin skildring av den moderna människans vardag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *