Att läsa Graham Swifts nyutkomna roman Mödrarnas söndag är som att förflyttas in i en somrig dröm som utspelas i det förflutna. Fast romanen är handfast med vardagliga detaljer är händelseförloppet skirt och gåtfullt. Jag önskar att många har denna bok på sin läslista i sommar.

Mödrarnas söndag av Graham Swift. Albert Bonniers förlag, 2017.

På den engelska landsbygden år 1924 går livet vidare efter första världskriget. Minnena och såren efter alla stupade söner och makar lever dock kvar. Bland de välbeställda kämpar man ännu för att kunna behålla den gamla livsstilen, den där man haft privilegierade liv med mycket tjänstefolk, stora gods och allt livets goda.

Denna dag är det ”Mödrarnas söndag” då det tjänstefolk som ännu finns kvar får åka hem och hälsa på sina familjer. Men pigan Jane växte upp på ett barnhem och har ingen att hälsa på. Hon tänker sig en cykeltur på landet för att få tiden att gå och njuta av sin frihet denna varma och soliga dag.

Men så ringer telefonen och dagen tar en annan vändning. Det är hennes älskare, sonen på granngodset, som ber henne komma. Jane cyklar dit och en drömlik dag som får många konsekvenser tar sin början.

Sanning och makt

Mödrarnas söndag beskrivs som en kortroman och det är fascinerande hur många frågeställningar Swift lyckas få med på dessa korta sidor. Själva handlingen ger också ett drömlikt skimmer av en långsam, trögt framflytande sommardag.

Boken igenom reflekterar Jane över det som händer och som läsare ställs man inför de fakta man fått och inför Janes tankar. Det får mig att fundera över vad som är Sanningen (med stort S) och även över hur mycket symbolisk innebörd man lägger in i en gest, ett ord eller en blick när man vet vad som kommer att hända sedan.

En annan komponent som jag funderar över när jag läser boken är makt. Vi har å ena sidan den självsäkre godsägarsonen som uppfostrats till att få som han vill och har trygghet i vetskapen att vad han än gör så fångar hans familj upp honom. Men han kan inte själv bestämma sin framtid. Hans familjs förväntningar styr hans liv. Å andra sidan har vi Jane som hör till tjänstefolket och som kan förlora arbetet om hon gör misstag. Hon har ingen förmögenhet eller stöd av en familj om hon inte har en inkomst. Men Jane har friheten att välja ett annat liv.

Mötet mellan de två under den dag romanen utspelas är alltså intressant ur många perspektiv. Och vad är det som sker mellan dem? Har de en kärleksrelation, träffas de för slumpmässigt sex eller pågår något helt annat?

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

En doft av sommardröm
Taggar:                                                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *