Ett brutalt mord i en tågkupé, en kärlekshistoria, en väldigt känd, i vissa fall ökänd, familj som funnits i verkligheten, och en historisk miljö i Englands klassamhälle strax efter första världskriget. Det är ingredienserna i Mysteriet på Asthall – Mitfordmorden av Jessica Fellowes.

Mysteriet på Asthall: Mitfordmorden av Jessica Fellowes. Bokförlaget Polaris, 2018.

Louisa måste bort från fattigdomens London. Annars kommer hon att dras djupare och djupare ner i eländet utan att själv kunna styra över sitt liv. När en barnskötarplats blir ledig hos den förmögna, välkända och adliga familjen Mitford blir det hennes räddning.

Men samtidigt blir krigssjuksköterskan Florence Nightingale Shore, guddotter till sin namne, mördad på ett våldsamt sätt ombord på ett tåg. Järnvägspolisen Guy gör vad han kan för att lösa mordet. Till sin hjälp tar han Louisa.

Allt eftersom Louisa blir mer och mer involverad i gåtan börjar hon bli obekväm för paret Mitford. Tjänare ska inte synas, göra som de blir tillsagda och absolut inte ställa frågor till herrskapet om deras umgängeskrets!

Louisas arbete hänger på en skör tråd, Guy riskerar reprimander från sina befäl, och mördaren gäckar dem alla. Kommer mördaren att avslöjas? Och kommer jakten på denne att förstöra Louisas och Guys liv?

Levandegör det tidiga 1900-talet

Författarens släkting Julian Fellowes är skaparen bakom Downton Abbey och Jessica Fellowes har skrivit flera böcker om TV-serien. Hon är alltså väl förtrogen både med tidsandan och miljön som på 1910- och 1920-talen rådde i England. Det är en värld där klasstillhörighet styr, något som kommer väl fram i Mysteriet på Asthall.

Familjen Mitford har funnits i verkligheten och är i Storbritannien mycket välkänd och skandalomsusad. Syskonskaran som stod för publiciteten är stor och tre av systrarnas politiska engagemang det som rönt uppmärksamhet. En blev fascist, en kommunist och en nazist. Bekantskaperna bestod av såväl Hitler som Churchill!

Mitfordfamiljens del i deckaren Mysteriet på Asthall är naturligtvis helt uppdiktad. Men bara det faktum att de spelar roll i handlingen gör det lite extra spännande.

När jag börjar läsa dras jag genast in i handlingen. Fellowes är mycket bra på att få fram hur folk levde, talade och betedde sig för hundra år sedan. Men allt eftersom boken fortgår börjar jag tappa intresset. Det är lite för många turer och historien fortsätter långsamt framåt utan att det händer något av intresse. Men när mördaren börjar ringas in och den stora slutscenen närmar sig vaknar jag till igen.

Mer om familjen Mitford

För den som vill veta mer om verklighetens Mitfords kan till exempel läsa De osannolika systrarna Mitford av Cecilia Hagen eller lyssna på Historiepoddens avsnitt om dem.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

En deckare med det lilla extra: Mysteriet på Asthall

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *