SKÄGGET
Peter M Eronson
Mörkersdottir förlag, 2015
ISBN: 9789175990637

Recensent: Andrea Zackrisson

SkaggetEn morgon när Peter Nagy vaknar är hans ansikte täckt av ett tjockt skägg. Hur många gånger han än rakar sig fortsätter det att växa i en hisnande fart. På några få timmar blir centimetrar till decimetrar. Hans excentriske svärfar István blir exalterad och stolt: i hans släkt är skägget en viktig accessoar. Han övertalar Peter att följa med till Ungern, hans hemland, där det under en lång tid har funnits en tvist mellan skägg och släthyade. Peters uppgift är med sin ansiktsbehåring ställa allt till rätta.

Huvudpersonen i den här skruvade romanen med ett stort gäng skruvade karaktärer är en fördomsfull författare som skyller alla sina nederlag på andra. Kommer upplevelserna som det nya skägget bjuder på förändra honom? funderar jag och hoppas på det bästa. Och visst göra huvudpersonen Peter en resa, men det faller platt. Både på grund av det rumphuggna slutet och det faktum att om du inte själv bär skägg, så kommer du nog inte förstå tjusningen med den här romanen.

Skägget är en bok om skägg, för dem med skägg. Vi skägglösa individer lämnas utanför. Kanske är det så att man själv behöver ha skägg för att kunna uppskatta humorn i den här boken? Jag gissar på att målet är att ge skägget renässans, samtidigt som det är en skildring av det ”vi mot dem”-samhälle som vi lever i idag.

Budskapet hade gått fram mycket bättre om historien hade bjudit in oss skägglösa att känna en gemenskap med berättelsen och karaktärerna. Jag tycker att skägg är snyggt, något som män, om de vill och kan, ska få låta växa och vårda. Däremot har jag svårt för den här sortens tillbedjan av skägg, som går så långt så att det i vissa fall tar rent sexistiska uttryck. Jag reagerar mycket negativt mot flera formuleringar och ordval i boken, och det faktum att romanen i stort sett utslutande består av manliga karaktärer (kvinnorna som medverkar på något hörn är ofta ”lätt mustaschprydda”). Som skägglösa kvinna, som inte förstår mig på skägghumor, får jag inte ut speciellt mycket av den här romanen

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

En bok om skägg för dem med skägg
Taggar:                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *