När jag började läsa hade jag inga speciella förväntningar på Evelyn Hugos sju äkta män. Det visade sig vara en helt fantastisk bok som inte bara toppar listan över de bästa böckerna jag läst hittills i år, utan kanske till och med någonsin.

Evelyn Hugos sju äkta män av Taylor Jenkins Reid. LB Förlag, 2018.

Moniques liv är inte direkt på topp. Drygt ett år efter bröllopet har hon blivit lämnad av sin man, som lämnat henne för ett jobb i San Fransisco. Hennes karriär har gått i stå, det finns inga framtidsutsiker för henne på tidningen hon arbetar för. Hon känner sig som en riktig medelmåtta, så när den glamorösa Hollywoodstjärnan Evelyn Hugo, en framgångsrik skådespelare med ett väl omtalat privatliv, kontaktar henne och vill att Monique ska skriva hennes livs historia så kunde ingen bli mer förvånad än Monique själv.

Trots att Monique inte förstår varför Evelyn vill träffa just henne väljer Monique och hennes arbetsgivare att göra stjärnan till lags. Fast besluten att rädda sin karriär träffar hon skandaldrottningen och hör Evelyn Hugo berätta om livet i Los Angeles på 1950-talet och tiden fram tills hon valde att lämna rampljuset i slutet av åttiotalet. Samtidigt som Evelyn berättar om skoningslös ambition, oväntad vänskap, sina äktenskap och en stor förbjuden kärlek, så börjar Monique känna ett band till skådespelerskan.

Men varför har egentligen Evelyn valt just Monique som författaren till sin biografi? En bok som kommer göra författaren galet rik. När deras vänskap djupnar inser Monique att det faktiskt finns en anledning till varför Evelyn valde just henne. Något som kan komma att krossa henne.

Vad är det som egentligen betyder något, när du ser tillbaka på ditt liv?

Det här är en berättelse om hur en utsatt flicka i tuffa Hell’s Kitchen i New York skapar sitt eget öde och lyckas bli en av Hollywoods rikaste, mest erkända skådespelerska. Jag trodde inte att en fiktiv skådespelerska och hennes livsöde skulle engagera mig så mycket som Evelyn Hugos sju äkta män gjorde. Men karaktären Evelyn Hugo är mångbottnad och stark, hon är en kvinna som haft ett tydligt mål med sitt och som gjort det som krävts för att ta sig dit. Vägen har varit krokig, och hon har behövt ta till alla sorters medel för att bli en av Holkywoods starkast lysande stjärnor. Och priset har varit högt.

Det är intressant att ta del av hur en äldre kvinna ser tillbaka på sitt liv och reflekterar över vad det faktiskt är som hon ångrar och vad som visade sig vara det som betydde något. Hur lite det är som hon hade gjort annorlunda, men hur stor påverkan enstaka beslut har haft på resten av hennes liv. Hur en människa kan vara så modig och orädd i vissa avseenden, samtidigt som hennes feghet i andra avseenden skadar de människor hon älskar mest.

Taylor Jenkins Reid gör ett fantastiskt jobb när hon beskriver Evelyn, hon blir levande och det är omöjligt att sluta läsa. Det här är första boken jag läst av Taylor Jenkins Reid. Jag har nu skyhöga förväntningar på hennes andra böcker.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

En av de bästa böckerna jag läst: Evelyn Hugos sju äkta män

2 reaktion på “En av de bästa böckerna jag läst: Evelyn Hugos sju äkta män

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *