KONSTEN ATT SKAPA EN TJEJ
Caitlin Moran
Albert Bonniers förlag, 2014
ISBN: 9789100142339

Recensent: Marika Mandrean

Konsten_att_skapa_en_tjejJohanna må vara en 14-årig tjej men hon är redan medveten om livets realiteter. Att växa upp i en stor familj som lever på bidrag och där pappan allt som oftast rullar hem från puben tenderar att göra det med en. Efter att ha fått sitt livs chans i en poesitävling och sumpat den samtidigt som familjens ekonomi hänger på en tråd, bestämmer sig Johanna. Den hon är duger inte så hon ska göra om sig! Hon ska bli någon! Men först måste hon komma på vem det är hon vill vara…

Konsten att skapa en tjej är Caitlin Morans första roman efter framgångsrika essäerna Konsten att vara kvinna och Morantologi. Moran är mycket tydlig om att detta är skönlitteratur, inte en biografi. Samtidigt håller hon sig till det hon känner till: Wolverhampton, London, fattig uppväxt, livet på en musiktidning. Eftersom Moran är författare gör det mig besviken. Hon borde kunna vidga sina vyer, använda andra sammanhang och ändå få fram sitt budskap.

Detta är dock den enda kritik jag har mot Konsten att skapa en tjej. Budskapet jag nämnde tidigare är viktigt, unga tjejers dåliga självkänsla och tron att de måste vara på ett visst sätt för att bli älskade. Och detta beskriver Caitlin Moran på sitt typiska sätt: rakt på sak och med massor av humor.

Ja, detta är en rolig bok! Tempot är svindlande, Johannas tonårslogik är dråplig och situationerna komiska. Men ibland fastnar skrattet i halsen. Jag vill ta tag i Johanna och säga ”Nej, gör det inte! Vad du vill är vad som betyder något. Inte vad alla andra vill.”

Som tur är vill Caitlin Moran samma sak. Vi följer Johannas utveckling under ett par år och får se hur hon får nog av att leva upp till killarnas förväntningar och börjar klura på om hon egentligen tycker om den hon blivit. Och sedan får vi till min stora glädje se hur hon igen samlar sina krafter och bryter den nedåtgående spiralen.

Och detta är det positiva och starka motto som boken för fram. För visst gör vi alla misstag i livet. Visst kan dålig självkänsla leda till dåliga beslut. Men som Caitlin Morans Johanna säger:

”Jaha, vad gör man då när man försöker skapa sig själv och upptäcker att man har använt fel beståndsdelar? Man får riva ner och börja om.”

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

En allvarlig komedi
Taggar:                                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *