Emma Hamberg och Andrea Zackrisson.
Jag intervjuade Emma Hamberg under Bokmässan i Göteborg.

Rosengädda nästa! heter Emma Hambergs senaste bok. Jag träffade Emma under bokmässan för att prata med henne om boken som är den första i en triologi om vänskap och mat.

I Rosengädda nästa! möter vi tre mycket speciella och olika människor. Bror är en udda trettonåring som iscensätter ett seglarläge för att rädda sina föräldrars äktenskap. Tessan är en tjugonioårig kvinna som sitter fast i en dålig relation, andras skeva förväntningar av henne och sin nedlåtande mamma, och som vill något mer med sitt liv. Jane är en excentrisk kvinna som hjälper både djur och människor som kan tänkas behöva henne. Det är hemma hos Jane som de alla möts. Tillsammans ger de sig iväg till Rosengädda, en resa som kommer att förändra alla deras liv.

– Bror är speciell utanpå, är frankofil och en romantiker, och extremt ensam. Han vill att föräldrarna ska hålla ihop. Tessan ser bra ut, men passar inte in. De träffas hos Jane, en mycket speciell kvinna som har en personlig agenda.

Verkligheten är roligare än fantasin, så det är där Emma hittar sin inspiration. Tessan, Bror och Jane är alla baserade på verkliga personer. Med hjälp av dessa personer har Emma skapat varma och unika karaktärer.

– Jag fick inspiration till boken efter att jag träffade den riktiga Jane! Första gången vi sågs var hon elegant klädd, hon arbetade med vackra tyger och jag ville att vi skulle starta upp ett samarbete som hade med hennes klänningar att göra. När jag åkte hem till hennes gård för att träffa henne en andra gång fick jag en chock, det var som att träffa en helt annan person! Hennes hår var ruffsigt, hennes bröst hade blivit mycket större. Jag tänkte: ”hur har hon hunnit operera brösten sedan vi sågs sist?” Hon såg att jag tittade på hennes bröst och hon började knäppa upp knapparna i sin skjorta. Innanför skjortan hade hon ett gäng ekorrbebisar!

– Hon var en väldigt unik kvinna. Hon hade getter som gick omkring med blöja inomhus samtidigt som hon sydde fantastiska klänningar till kronprinsessa Viktoria. Jag började intervjua henne och hon berättade om sitt liv. Det var som att börja krama en snöboll och ju mer jag funderade desto större blev snöbollen.

Rosengädda nästa av Emma Hamberg.

Resultatet blev en roadbook om vänskap, kärlek och mat. Nu arbetar Emma på bok nummer två i serien om Tessan och Rosengädda. Nya karaktärer kommer att introduceras, men Bror och Jane kommer att finnas med på ett hörn. Men med uppföljare kommer också en extra press på att skriva en bok som är minst lika bra som föregångaren.

– Min dotter läser mycket och hon läser också allt jag skriver. Hon har sagt till mig att bok nummer två måste vara dubbelt så bra som den första. Det är en bra press som jag går igång på.

Emma Hamberg om Rosengädda nästa!

4 reaktion på “Emma Hamberg om Rosengädda nästa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *