Elin Boardy är ett nytt stort namn på författarhimlen med sina hittills tre romaner. Hennes styrka ligger i att hon skriver på ett sätt som levandegör personen det handlar om, det blir genuint. Därmed skiljer sig tonen åt i hennes romanerna eftersom de handlar om olika människor. Att som författare lyckas gå utanför sig själv och låta karaktärens röst snarare än sin egen lysa igenom är det få författare som

Allt_som_aterstarDebutromanen Allt som återstår utspelar sig i det karga Bohuslän i början av 1900-talet. Vi följer en kvinnas livsöde från tonåren och upp i vuxen ålder. Emma växer upp på en liten bondgård och blir ensam kvar med fadern när syskonen ger sig av, det är den stora utvandringens tid. Hon möter sin första förälskelse i drängen och livet går sin gilla gång medan Emma undrar hur syskonen har det därute i stora världen medan hon går kvar på samma ställe.

Allt som återstår är en roman om ett helt vanligt liv. Och Elin Boardy har på något sätt lyckats porträttera det så att det blir en sträckläsningsbok som inte behöver yviga gester eller uppseendeväckande händelser för att hålla läsaren fången.

Hennes andra roman Mot ljuset kommer inte riktigt upp i samma nivå, men det var något med den drömlika stämningen hon skapar som höll mig fast. Här följer vi en grupp skandinaver på resa i Malaysia efter Andra Världskriget där huvudpersonen ställs inför livets realiteter och behöver välja vilken väg hon själv ska gå.

Mary-Jones-historiaI våras utkom Mary Jones historia, vilken tar sitt avstamp i Stevensons Skattkammarön. Mary är tjänsteflicka hos Long John Silver och hans hustru Dolores och ser på nära håll upptakten till resan för att hitta Flints skatt. Mary, som med tiden blir som en familjemedlem, får också hon sitt liv vänt upp och ner på grund av Silvers och Dolores dröm. Men en dag blir det dags för Mary att bryta sig loss och följa sin egen dröm.

Även Mary Jones historia imponerar genom att med små gester säga så mycket. Den är delvis upplagd som ett mysterium vilket skapar ett spänningsmoment.

Elin Boardy är tillsammans med Sara Lövestam den nya generationen svenska kvinnliga författare. Och det är lovande.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Elin Boardy – spännande författarskap

En reaktion på “Elin Boardy – spännande författarskap

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *