STORA SMÅ LÖGNER
av Liane Moriarty
Albert Bonniers förlag, 2016
ISBN: 9789100156701
(Big little lies, 2014)

Recensent: Marika Mandrean

Stora-sma-lognerLiane Moriarty slog igenom härom året med Öppnas i händelse av min död, en bok som i grund och botten handlar om de smutsiga hemligheter som kan döljas under den perfekta yta som så många tycker om att visa upp för världen.

Samma tema skapar spänningen i uppföljaren Stora små lögner som precis givits ut av Albert Bonniers Förlag. Här dyker vi rakt in i livet hos småbarnsföräldrarna i Pirriwee, ett paradis för surfare och nyrika på den australiensiska kusten.

Den unga mamman Jane flyttar dit med sin son när han precis ska börja förskolan. På introduktionsdagen i skolan anklagas sonen mot sitt nekande för att ha varit våldsam mot en liten flicka. I skolan, som har nolltolerans mot mobbning och där föräldrarna är mer än lovligt engagerade, blir det stor kalabalik.

Madeline, mamma till ett annat barn i klassen, har allt det självförtroende och kämpaglöd som Jane saknar. Tillsammans med rika och vackra tvillingmamman Celeste ställer de upp som en skyddande mur mellan Jane och den skitsnackskampanj de andra curlande föräldrarna startar.

Men Madeline och Celeste har sina egna problem och egna små strider att utkämpa i Pirriwee. Madeline förstår inte hur tonårsdottern kan rata henne till förmån för pappan som övergav dem båda. Och Celeste blir i andras ögon mer och mer virrig, allt medan hon grubblar över hur hon ska agera för att inte hela hennes liv ska falla samman.

Det visar sig snart att barnens påstådda mobbning inte är något mot hur föräldrarna beter sig på skolans årliga frågesportkväll. Alkoholen flödar, de invecklade relationerna ställs på sin spets och döden på skolgården är ett faktum.

Liane Moriarty är en driven författare som vet hur man bygger upp nyfikenhet och förväntan hos läsaren. Hon skapar snabbt den där känslan av att ”jag måste få veta hur det går och hur allt hänger ihop”.

Redan på sidan tre i Stora små lögner vet man att något kommer att gå väldigt fel i småstadsidyllen och allt eftersom blir man medveten om de komplicerade relationerna mellan småbarnsföräldrarna. Men inte förrän på de allra sista sidorna får man hela bilden. Dessutom varvar Moriarty huvudpersonernas historier med små korta inlägg från karaktärer i periferin. Detta ger en mer mångsidig bild samtidigt som det blir tydligt hur det går till när rykten kommer i svang. Moriarty går, mycket humoristiskt, till angrepp mot föräldravärlden och den prestationsångest så många verkar lida av i den rollen.

Allt detta gör Stora små lögner till en bok som behåller mitt intresse från första till sista sidan.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Döden på skolgården

En reaktion på “Döden på skolgården

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *