Maria Gustavsdotter är min favoritförfattare inom genren historiska romaner. Hon skildrar miljöer och tidsepoker med detaljrikedom, och levandegör människor som skulle ha kunnat leva på den tiden. Jag har älskat hennes serie om prästdöttrarna från Orust och blev så glad när en fjärde bok i serien, Ylvas bok, gavs ut. Jag hade skyhöga förväntningar på boken som visade sig vara lika bra som de andra i serien.

Ylvas bok av Maria Gustavsdotter. Historiska media, 2018.

Serien har sin start i 1600-talets Orust. Där bor syskonen Magnus, Ulrika, Katarina och Ebba. Av olika anledningar försvinner syskonen ut i världen. I Ylvas bok är nästan alla samlade igen i området kring Orust och Ulricehamn, men Ulrika är bosatt i Dalarna. Det är även där Ylva bor. Hon är gift med Ulrikas styvson.

Inspirerad av häxprocessen

Ylva och Nils gifter sig med varandra när Ylva blir gravid. Hon som är van vid att inte behöva göra mer än minsta möjliga i familjehemmet vantrivs med att ha ett eget hem att sköta. Kor att mjölka, gröt att koka, kläder att laga. Och det där som ska göras i sängen om natten. Hon vill allra helst bara väva sina band. När hon förlorar barnet i ett missfall är hon lättad, och hennes far betalar för en piga som kan göra allt grovgöra i ladugården. Hon förväntas bli gravid igen och föda Nils en son. Men hennes missnöje bara växer när hon misstänker att Nils fattat tycket för pigan Brita.

En söndag i kyrkan avslutas predikan på ett dramatiskt sätt. Socknens präst dör plötsligt precis när han ska peka ut häxan som är orsaken till olika problem i bygden. Skvallret tar fart och snart är häxjakten är igång.

Fokus på kvinnors liv

Maria Gustavsdotter skildrar i sina böcker kvinnors liv, deras ställning och roll i samhället, under olika tidsperioder. I den här serien är det 1600-talet som beskrivs, och det var en tuff tid att vara kvinna i Sverige. Då fanns det inte mycket möjlighet att som kvinna bestämma över sitt liv.

I Ylvas bok fokuserar Gustavsdotter på häxprocessen som blev en stor rörelse under 1600-talets andra hälft. Det är obehagligt klaustrofobiskt hur lite kvinnor hade att sätta emot, när häxanklagelserna började hagla. Detta skildrar Gustavsdotter på ett levande sätt, som vanligt är hennes beskrivningar av kvinnors liv spännande och intressanta.

Serien om prästdöttrarna bör läsas från början, för att få störst behållning av den. Böckerna är i ordningsföljd: Ulrikas bok, Katarinas bok, Ebbas bok, och Ylvas bok.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Dö, häxa
Taggar:                                                             

2 reaktion på “Dö, häxa

  • 01/06/2018 kl. 19:30
   Permalänk

   De är jättebra, jag rekommenderar verkligen den här serien.

   /Andrea

   Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *