Om ni någon gång zappat omkring på TV-n och hamnat på Kunskapskanalen känner ni nog igen henne. Mary Beard, kvinnan som som lett oss runt Roms fornlämningar och som berättar så entusiastiskt om människors livsvillkor under antiken att åtminstone jag fastnar och genast slutar zappa runt.

Kvinnor och makt – ett manifest av Mary Beard. Norstedts, 2018.

Nu har hennes bok Kvinnor och Makt – Ett manifest kommit ut. Här utforskar hon titelämnet ur ett historiskt och nutida perspektiv.

Makten snarare än kvinnan som bör omdefinieras

Kvinnor och makt bygger på två föreläsningar av Mary Beard som kan sammanfattas:

  • Kvinnors röst i det offentliga rummet
  • Kvinnor med makt

Hennes första utgångspunkt är en scen från Homeros, alltså från de första kända skrivna verken. En kvinna uttalar sig i ett offentlig sammanhang. Hon blir genast tystad. Beard fortsätter fram i tiden, talar om mansplaining och internet.

När vi kommer till perioder då kvinnor kan ha formell makt tar Beard upp ett par exempel som Margaret Thatcher och Hilary Clinton. Hur har dessa kvinnor behandlats i offentligheten och hur har de valt att bete sig?

Hennes retoriska fråga är ”Om kvinnorna inte befinner sig helt innanför maktens strukturer, då är det väl makten vi behöver omdefiniera snarare än kvinnorna?”

Västvärlden genomgår en förändring

Samhällsförändringar tar tid och verkar gå i vågor. Med #meetoo i spetsen är västvärlden inne i en ny förändringsfas. Därför är Kvinnor och Makt – Ett manifest en bok som ligger helt rätt i tiden.

Liksom i de historiska dokumentärer jag sett med Beard så är hon en person som med sin personlighet och kunnighet får läsaren att engageras i ämnet. Att förundras över ödet människor mötte i Pompeji vid vulkanutbrottet för tvåtusen år sedan är en sak. Att läsa om hur halva mänskligheten än idag får kämpa för samma möjligheter som den andra halvan en helt annan. Det är nedslående.

Kvinnor och makt är därför en viktig bok. Min förhoppning är att den ska läsas även av män.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Det sitter i väggarna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *