När deckarförfattaren Anna Jansson började skriva inom genren feelgood blev det böcker om de svårigheter och tragedier helt vanliga människor genomlever i vardagen. Grundtemat är dock att vi klarar oss igenom dem, om vi människor bara finns där för varandra.

En otippad kärlekshistoria av Anna Jansson. Norstedts, 2018.

Den fjärde fristående delen, En otippad kärlekshistoria, är så ny att trycksvärtan nästan inte torkat. Huvudpersonen Angelika har tidigare funnits där för att hjälpa andra; kunder på frisersalongen, vänner och bekanta. Men nu är det Angelika själv som drabbas, tufalt, och hon inser att det inte är så lätt att vara den svaga och behövande och acceptera andras hjälp.

Går igenom en svår tid

Angelika känner sig ensam. Visst har hon sin frisersalong och arbetskamraten Ricky, sina systrar och vännernas barn som hon umgås med. Men sambon Magnus har gett sig av till fastlandet för att studera och skaffat sig en studentlägenhet där.

Magnus är inte särskilt bra på telefonsamtal, och det är dyrt och tidskrävande för dem att försöka träffas helger. Det känns som att Magnus håller på att försvinna bort från henne, inte bara geografiskt.

I samband med en regelbunden mammografiundersökning upptäcker Angelika en knöl i bröstet. Har den varit där förut? Känns det inte som att den blir större och större för varje dag?

Angelika får en välkommen distraktion när hon hjälper sin syster att röja ur ett hus som ska ut till försäljning. Hon åker tur efter tur till soptippen med gamla trasiga saker som behöver röjas ut. Och är inte soptippen en mötesplats för de som har förlorat något och för de som vill gå vidare? Man gör sig av med det som inte är tjänligt, det som det gör ont att behålla efter ett dödsfall eller separation.

Angelika går mot en mycket svår tid. Vad ska behållas och vad får vara kvar? Vilka vänner finns kvar vid hennes sida när hon själv inte kan finnas där för dem?

Liv, död och svek

Anna Janssons böcker om Ödesgudinnan Angelika på Salong d’Amour har långsamt ändrat karaktär. De är typiska feelgood där man trots jobbiga ämnen kan förlita sig på ett lyckligt slut. Men medan problemen i de två första böckerna är vad man förväntar sig i genren, har Jansson i de två senaste flyttat sig till mörkare delar av verkligheten.

I En otippad kärlekshistoria handlar det om liv eller död, om de värsta svek man kan begå i en relation. Men här finns också de små vardagstingen som ger ögonblick av lycka och om de små gester av stöd och omtanke som betyder så mycket för den som är på botten.

Oväntat slut

Efter allt som händer i boken blir jag både paff och frågande för det, för att raljera på titeln, ”otippade” lyckliga slutet.

Efter en handling med elände, sjukdom och svek kommer plötligt det sista kapitlet där allt ordnar upp sig och sagan får ett lyckligt slut. Det verkar komma för plötsligt, vara för tillrättalagt och överge det realistiska som hittills präglat romanen.

Jag börjar fundera över det. Känner Anna Jansson att allt måste ordna upp sig för att det förväntas? Eller fick hon bråttom med att nå en ljusglimt innan bokens sista sida och låter därför handling gå från svärta till happy ending?

Jag kommer fram till att jag själv väljer att se det så här:
Angelika går igenom mycket elände. Det lyckliga slutet i sista kapitlet är den första situation av äkta glädje hon upplevt på mycket länge. Men det innebär inte att allt har ordnat upp sig. Tragedier lämnar spår, hennes sjukdom är tyvärr inget man kan känna sig säker på är över för att behandlingen avslutas. Vi kommer alltså att fortsätta att följa hennes kamp i kommande böcker.

Böckerna om Ödesgudinnan Angelika har blivit något jag ser fram emot. Och efter En otippad kärlekshistoria är jag otålig att få reda på fortsättningen!

Mer om Ödesgudinnan Angelika

  

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Det oåterkalleliga slutet? En otippad kärlekshistoria
Taggar:                                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *