HIMMELSTRAND
John Ajvide Lindqvist
Ordfront förlag, 2014
ISBN: 9789170378003

Recensent: Andrea Zackrisson

Himmelstrand

Himlen är blå och gräset är underbart grönt. Det ser ut att bli en fin dag på Saluddens camping, men någonting är helt fel. Glada röster, osande grillar, myggor och vin i plastglas har bytts ut mot tystnad och ett oändligt gräsfält. Under natten har fyra husvagnar med tillhörande bilar, vuxna, barn, hund och katt förflyttats till denna plats, utan att någon har märkt något. Alla inser att något ofattbart har hänt, men hur ska de kunna komma därifrån? Snart dyker skrämmande figurer upp, födda ur de vuxnas mest traumatiska upplevelser. Sedan mörknar himlen, och den blå himlen byts ut mot regn. Men det är ett regn som ingen någonsin hade kunnat föreställa sig.

När jag precis hade läst ut Himmelstrand så kände jag en stor besvikelse: jag tyckte att boken saknade mening, budskap, och att den innehöll många onödiga inslag och passager som kunde ha kapats. Inte heller gav den mig något sett till underhållning, jag tyckte den var seg. Sedan tyckte jag också att slutet var slarvigt skriven. Vid ett tillfälle tänkte jag ”den här boken hade inte getts ut om den hade varit skriven av någon annan, mindre känd författare”.

Nu, en kort tid efter att jag läste ut romanen, har känslorna lagt sig lite. Nu har jag lättare för att se de positiva sidorna: språket är bra, karaktärerna är mångdimensionella, upplägget är spännande. Men det är där skon klämmer, Ajvide Lindqvist hade kunnat göra så mycket mer av den här romanen. Förutsättningarna för ännu en oförgömlig berättelse fanns där, men det verkar som om han tröttnar någonstans och inte orkar ta det hela vägen.

På Instagram skrev jag att ”det känns som om jag har slängt bort några värdefulla timmar av mitt liv” genom att läsa den här romanen. Lite väl hårt kan jag tycka så här i efterhand, men sanningen är den att jag pinade mig igenom hela boken i förhoppning om att det skulle vända till det bättre. Men jag belönades bara med ett vagt och luddigt slut.

Andrea

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Det hade kunnat bli så mycket bättre – Himmelstrand

9 reaktion på “Det hade kunnat bli så mycket bättre – Himmelstrand

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *