LEWISPJÄSERNA
Peter May
Modernista, 2015
ISBN: 978-91-7645-562-3
(The Chessmen, 2012)

Recensent: Marika Mandrean

LewispjasernaEfter många år i Edinburgh är Fin Macleod tillbaka på ön Lewis i Yttre Hebriderna, ön där han växte upp. Han har också lämnat arbetet som kriminalkommissarie bakom sig och jobbar nu som säkerhetsansvarig på ett gods där han ska hindra tjuvjakt.

Men ett av de första uppdragen går ut på att sätta dit barndomsvännen Whistler, som är känd för att jaga för eget behov. Detta blir inte lätt för Fin som egentligen är på Whistlers sida, Whistler som också räddat hans liv.

Det blir en katt- och råttjakt i bergen medan stormen viner. När morgonen gryr och dagsljuset återkommer får Fin och Whistler en chock. Stormen har förändrat landskapet och lagt i ljuset vad som dolts i årtionden. Fin och Whistler kastas tillbaka i tiden, gamla sår och förälskelser kommer upp till ytan och Fins polisinstinkter gör att han vill lösa gåtan.

Lewispjäserna är den tredje och avslutande delen i Peter Mays bokserie om Isle of Lewis. Den första, Svarthuset, tog mig med storm och jag gav den strålande recensioner här på Bibliophilia. Det var mixen mellan barndomsskildring, spänning och den fantastiska skotska miljön och naturen som fångade mig.

Uppföljarna är av bra klass och kan rekommenderas till personer som gillar deckare. Men för mig blir de svaga kopior av Svarthuset.

En vanlig strategi deckarförfattare använder sig av är att på något sätt länka mordgåtan till huvudpersonen. Kanske är mordoffret en gammal vän, kanske är den misstänkta en gammal flickvän. Detta naturligtvis för att skapa engagemang hos läsaren. Men när Peter May i Lewispjäserna målar upp en bild av ett gäng vänner Fin hade i tonåren som överhuvudtaget inte nämndes i Svarthuset, som också fokuserade på hans tonårstid, blir det alltför konstruerat, alltför uppenbart vad May vill åstadkomma.

Med detta sagt är Lewispjäserna fortfarande en kvalitetsdeckare och jag vill gärna läsa andra böcker av Peter May. Böcker där han lämnar Fin Macleod och dennes barndomstrauman bakom sig.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Det förflutnas spöken på vindpinade skotska öar
Taggar:                                         

En reaktion på “Det förflutnas spöken på vindpinade skotska öar

  • 10/02/2016 kl. 16:24
    Permalänk

    Kan absolut hålla med om att Svarthuset var den starkaste boken i trilogin, men de andra var ändå otroligt läsvärda.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *