Jag är fortfarande i sommaremode, men inser att snart är hösten över oss. Det har jag inget emot, jag tycker om alla årstider. Dessutom innebär hösten att det ges ut många böcker. Tidigare i veckan presenterade jag mina favoriter bland den svenska skönlitteraturen, och idag listar jag de böcker av utländska författare som jag hoppas hinna läsa i höst.

Bland den utländska skönlitteraturen som jag har valt ut ligger mycket fokus på utsatthet och övergrepp. Med tanke på hur det ser ut i världen idag är detta ett aktuellt ämne. Det är viktigt att komma ihåg och lära av vår historia. Samtidigt är det viktigt att njuta av livet som vi i västvärlden har möjligheten av att leva idag, ett liv som jag hoppas att vi kan dela med oss av till många fler, därav ett par feelgoods.

Utgv-sept-utl-skonl

Ole dole av M.J. Arlidge. Ges ut av Lind & co.
Thriller som för tankarna till Saw-filmerna. Ett ungt förälskat par vaknar upp ur medvetslöshet, desorienterade och fångna i något som verkar vara en kakelklädd container. Det är mörkt och kallt, och det är omöjligt att ta sig ut. Deras fängelse tycks först vara helt tomt men när de famlar i mörkret finner de två saker: en pistol och en mobiltelefon. Någon har satt den här typen av kidnappningar i system; fler par försvinner och alla ges samma förutsättningar och alla ställs inför samma ultimatum. En får leva. En ska dö. Kriminalkommissarie Helen Grace och hennes kollegor har aldrig upplevt något liknande. De ser inget samband mellan offren. När Helen äntligen tycker sig se ett mönster i utredningen är lösningen långt värre än hon någonsin kunnat ana.

Strålande morgondag av Ishmael Beah. Ges ut av Norstedts.
Går det att återuppväcka en gammal livstil efter att samhället skövlats av krig? De gamla vännerna Benjamin och Bockarie återvänder till sin hemstad Impiri efter ett inbördeskrig. Staden ligger i ruiner, marken är täckt av skelett och allt är förtvivlan. Men sakta fylls Impiri av liv när allt fler människor kommer tillbaka. Kriget är över, men invånarna i staden är ändå inte förskonade från de hot och faror som omger dem.

Tillbaka till Hope River av Patricia Harman. Ges ut av Historiska media.
Feelgood som utspelar sig i 30-talets USA. Den utblottade sjuksköterskan Becky Myers återvänder till den lilla orten Hope River. Det är ont om jobb men behovet av en sjuksköterska är skriande. Becky ställer tålmodigt upp vid sjukdomsfall, olyckor och förlossningar. Med stor mänsklig värme och humor skildras livet i den avlägsna dalgången. Hur Becky till slut finner sin plats i Hope River och inte minst hur hon finner kärleken.

Vakna av Anna Hope. Ges ut av Printz publishing.
Om att våga hoppas och släppa taget om det förflutna. London 1920. En tragisk hemlighet knyter samman tre kvinnor: Hettie, vars bror drabbats av granatchock; Evelyn, som fortfarande sörjer sin älskade; och Ada, som aldrig fått något officiellt brev om sin sons död, och fortfarande hoppas att han ska komma hem. Samtidigt som mysteriet som förenar dem börjar nystas upp, påbörjas Den okände soldatens resa från ett franskt fält till hemlandet. Det brittiska folkets sinnesstämning börjar äntligen bli mottaglig för att det finns en framtid, även efter det stora kriget. Men kan dessa tre kvinnor någonsin släppa taget om det förflutna? Den 8:e november började Den okände soldatens resa mot Westminster Abbey. Graven fylldes med 100 säckar jord från slagfältet i Frankrike. Under dessa vibrerande dagar utspelar sig Anna Hopes roman om att våga hoppas och om att våga släppa taget.

Att hela de levande av Maylis de Kerangal. Ges ut av Sekwa förlag.
En roman om hur slutet på ett liv kan vara början på ett annat. Efter en dag vid havet är tre surfälskande gymnasieungdomar på väg hem till Le Havre. Plötsligt sladdar deras van och en av surfarna, Simon, får allvarliga skallskador, hamnar i djup koma och förklaras hjärndöd. Så fort Simons föräldrar godkänt donationen av sonens organ, förflyttas hans hjärta från akuten i Le Havre till ett sjukhus i Paris – och det är här som boken börjar på riktigt.

Esther kanske av Katja Petrowskaja. Ges ut av Norstedts.
En familjehistoria berättad i korta kapitel. Kanske hette hon Esther? Hennes gammelfarmor, som stannade kvar i den tomma lägenheten i Kiev 1941, när resten av familjen flydde. Och när hon tilltalade de tyska soldaterna, förtröstansfull på jiddisch, vem var där och hörde? Och när soldaterna sköt den gamla babusjkan, med sedvanlig, likgiltig rutin, vem stod i fönstret? Vem såg på? Katja Petrowskaja skriver om sin resa tillbaka i tiden, om hur hon besökte platserna och samtidigt reflekterade över en traumatisk historisk epok, med fokus på människorna vars ansikten inte längre är tydliga för oss.

Rosie-effekten av Peter Robinson. Ges ut av Forum bokförlag.
Uppföljaren till Projekt Rosie. Don Tillman har gift sig med Rosie och tillsammans har de flyttat till New York. Son har svårt att passa in i sociala sammanhang och försöker desperat upprätthålla sitt strukturerade liv som styrs av scheman, listor och rutiner. Det går helt överstyr när Rosie meddelar den glada nyheten, att de väntar barn. Att bli förälder är svårt för vem som helst att förbereda sig på, men för Don är det nästan oöverstigligt. Han måste nu se till att Rosie inte äter något olämpligt, räkna ut att han förväntas vara med vid ultraljudet, och han får mycket men kanske inte så god hjälp av sina sex vänner. Den blivande pappan leds in på helt fel banor och när han till slut inser det är det kanske för sent. Då riskerar han åtal, landsförvisning och värst av allt: att förlora Rosie

Ung i ghettot av David Safier. Ges ut av Bazar förlag.
Om hur det var att växa upp i Warszawas ghetton. 16-åriga Mira smugglar mat för att hon och hennes familj ska överleva ghettot i Warszawa. När hon får veta att ghettots alla invånare ska skickas till koncentrationslägren för utrotning ansluter hon sig till motståndsrörelsen. Tillsammans lyckas de stå emot SS-styrkorna längre än förväntat. Mycket längre. I hela 28 dagar.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Det bästa bland den utländska skönlitteraturen i september

En reaktion på “Det bästa bland den utländska skönlitteraturen i september

  • 05/09/2015 kl. 15:02
    Permalänk

    Ung i Ghettot kommer jag också att läsa. Intressanta böcker i övrigt också som du nämner.

    Svar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *