NINAS RESA: en överlevnadsberättelse
Lena Einhorn
Prisma, 2005
ISBN: 9789113044279

Recensent: Andrea Zackrisson

Ninas-resa”Om vi överlever det här kriget, Nina, blir vi de enda vittnena. Det kommer inte finnas många vittnen, så det är viktigt att vi kommer ihåg allt som händer oss nu.” De orden fastnade hos Nina när hon efter två och ett halvt år i Warszawas ghetto lyckas ta sig ut till den ariska sidan av staden. Gömd i ett rum med en annan judinna, långt från sin familj som är kvar i ghettot, inser hon inte bara att hon kanske har en chans att överleva, utan också att hon kommer att ha en viktig roll att bära om hon överlever. Hon måste berätta vad hon har varit med om.

När Lenas mamma Nina får bröstcancer 1999 bestämmer sig Lena för att intervjua sin mamma om hennes upplevelser som judinna i andra världskrigets Polen. 1999 är Nina en av Sveriges främsta namn inom gynekologisk onkologi, och det är svårt att tro att det egentligen bara är ren tur att hon överlevde sina tonårsår. För berättelsen om vad Nina och hundratusentals andra judar utsattes för är så fasansfull och sjuk att det är svårt att tro att det är sanning. Men som vi alla vet är det ju det.

Berättelsen tar sin början i ett Lódz som redan innan kriget är uppdelat mellan polacker och judar, som man uttrycker det. Båda sidor är ointresserade av att beblanda sig med varandra, och integrationen mellan de båda delarna av befolkningen är i stort sett obefintlig. Nina kommer från en medelklassfamilj, hennes far har ett bra jobb och det går ingen nöd på familjen. De reser till och med till USA i mitten av 1930-talet för att bo i en period med släktingar. När de är tillbaka i Polen börjar kriget trappas upp och familjen befinner sig snart i Warszawas ghetto, trots att de knappt själva identifierar sig som judar, där över 400 000 människor till sist kommer att leva, och i många fall dö.

Skildringen av livet inne i Warszawas judeghetto är fruktansvärd. Tyskarna drar in judarnas rättigheter mer och mer till dess att de skickar iväg dem till arbetslägren, det som visade sig vara koncentrationsläger där judar och andra folkslag förintades. Att tyskarna lyckades förflytta och mörda så många människor utan att någon ingrep är svårt att få grepp om samtidigt som det är fascinerande. Med tanke på det oerhörda antalet människor som förintades, alla de soldater som medverkade och logistiken kring det, hur var det möjligt att genomföra det? Alla dessa människor som visste vad som pågick men valde att delta. Det är för mig obegripligt.

Det som jag framförallt kommer att bära med mig av den här boken är det faktum att Nina inte hade överlevt kriget om det inte hade varit för en rad enskilda händelser och en hel del tur. Hon överlevde nazisternas utrotning tack vare bra timing. Det är en påminnelse om hur skört livet är.

Idag är sådana här böcker viktigare än någonsin. Då asylboenden står i lågor och barn i en skola blir attackerade för att de ser ut på ett visst sätt är det viktigt att komma ihåg hur det såg ut för 70 år sedan. Och påminna oss om varför vi alla måste hjälpas åt för att se till att vi inte hamnar där igen.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Driver Bibliophilia.se. Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

”Det är viktigt att vi kommer ihåg allt som händer oss nu”
Taggar:                                                     

2 reaktion på “”Det är viktigt att vi kommer ihåg allt som händer oss nu”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *