Varje julafton ser vi en liten snutt ur Disneys Robin Hood: hur den rättrådige räven Robin tar säckar med pengar från den eländige prins John och hur Sir Väs håller på att vakna och ana oråd. Men har Robin Hood och de andra funnits i verkligheten? Vem var han i så fall egentligen? Det tar sig Dick Harrison an i Mannen från Barnsdale – historien om Robin Hood och hans legend.

Mannen från Barnsdale av Dick Harrison. Norstedts, 2000.

När historieprofessorn tar sig an legenden om Robin Hood gör han det grundligt. Han söker sig tillbaka till de äldsta källorna och tar sig framåt i tiden. Samtidigt försöker han hitta belägg för om de fredlösa i Sherwoodskogen och andra involverade i historien kan ha funnits.

Det är den ena delen av boken. De andra handlar om hur legenden har förändrats över tid, hur varje epoks egen kultur och synsätt påverkat den. Vi följer alltså hur berättelsen om Robin Hood har förändrats från senmedeltid till nutid vilket ger en inblick i varje period.

Under 1900-talet har åtskilliga filmatiseringar gjorts och även dessa går Harrison in på eftersom det de senaste hundra åren är genom filmerna legenden utvecklats. Denna bok fungerar därför både för de som är historie- och de som är filmintresserade.

Ljudboken precis som Harrisons föreläsningar

För några år sedan var jag på en föreläsning Dick Harrison höll om slaveriet. Det slog mig då vilken bra föreläsare han var, en riktig showman som höll oss intresserade och engagerade under hela sittningen. När jag sedan försökte läsa en bok han skrivit fungerade det dock inte. Texten var tung, detaljerna många.

När jag gav mig i kast med Mannen från Barnsdale gjorde jag det därför som ljudbok. Och det var ett lyckokast! Visst är det detaljerat och ibland omständligt, men det är Harrison själv som läser och därför blir det stor dramatik, han lever sig verkligen in i ämnet precis som vid föreläsningen jag var på. Dessutom kommer humorn fram på ett helt annat sätt, när Harrison själv läser sin text med sin torra, lite sarkastiska humor.

Så för alla dem som vill veta mer om personen bakom Disneyfilmen, Kevin Costners filmkaraktär eller helt enkelt varför vi fortfarande känner till en man som (kanske) levde för niohundra år sedan: ta er an Mannen från Barnsdale, gärna som ljudbok!

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Det är Robin Hood jag vill ha!
Taggar:                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *