Ett fjärran krig av Göran Redin. Historiska media, 2016.

”Du tronar på minnen från fornstora dar” sjunger vi i nationalsången. Dessa dagar kan antas vara stormaktstiden då Gustav II Adolf utvidgar Sveriges landområden och ger sig in i 30-åriga kriget. I Lövbergaserien av Göran Redin får vi i romanform möta personer ur många olika samhällsklasser och se hur krigen påverkade dem.

Ett fjärran krig är startskottet för historien om tvillingarna Karin och Erik, två bondbarn från en gård i Östergötland. Deras framtid kan tyckas förutbestämd, att leva i den lilla byn och bruka marken. Men på grund av småsinta vendettor blir de båda tvungna att lämna byn. På varsitt håll blir de en del av de förändringar stormaktstiden innebar för Sverige.

Läsaren får många olika perspektiv på dåtidens Sverige. Förutom tvillingarna möter vi bland annat förvaltaren som lämnat sitt holländska hem för att driva bruk i Sverige, kung Gustav II Adolf och hans planer för Sverige och krigsmakten och byprästen som i det lilla har stort inflytande på människornas liv

Som så många andra historiskt kunniga författare fallerar Redin i sina personporträtt. För att göra historien verklig behövs människor av kött och blod som levandegör och driver berättelsen. Men där historiekunnandet är stort gäller inte alltid detsamma med människokännedomen och karaktärerna blir fyrkantiga med en tydlig uppdelning i onda och goda människor.

Ett fjärran krig är trots det en mycket bra bok då Redin räddar situationen med sin drivna berättarstil och det faktum att han skapar en spännande berättelse med en massa matkunnig information om hur livet tedde sig i 1600-talets Sverige. Jag har själv tidigare inte läst mycket om den här perioden och känner att jag kan sätta in saker i sitt sammanhang efter att ha läst del ett i Lövbergaserien. Jag kommer definitivt att läsa fortsättningen.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Den spännande stormaktstiden
Taggar:                                                 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *