DE POLYGLOTTA ÄLSKARNA
av Lina Wolff

Albert Bonniers förlag, 2016
ISBN: 9789100156626

Recensent: Marika Mandrean

de-polyglotta-alskarnaEtt försvunnet bokmanus, tre komplexa personers sökande efter kärlek, vilket alltför ofta faller platt och blir något mer basalt, isolerade miljöer mitt i världens huvudstäder. Detta är några teman i De polyglotta älskarna av Lina Wolff.

Ellinor från Skåne tänker fortfarande på sin ungdomskärlek Johnny, killen som lärde henne slåss. Efter honom har männen hon varit tillsammans med bara fått henne att känna förakt. Nu är hon medelålders och letar efter en riktig kärlek. Hon använder en dejtingapp där hon söker ”en öm, men inte alltför öm man”.

Max är en äldre författare som hela sitt liv sökt efter den perfekta kvinnan. Hon ska inte bara vara gudomligt vacker, hon ska också tala alla de språk han kan. I jakten på henne avverkar han kvinna efter kvinna som gör honom besviken och som han till slut trasar sönder med sina elakheter.

Lucrezia växte upp med sin förfinade mormor och sin sinnessjuka mor i ett palats i Rom. De hör till en av Italiens finaste familjer, men står på ruinens brant. När Lucrezia ser sin mormor gå under av brustet hjärta finns ingen återvändo. Hon kan inte längre gömma sig i palatsets marmorsalar utan måste agera för att själv överleva, både ekonomiskt och känslomässigt.

Från Skåne till Stockholm, från Rom till Italiens campagne, för Lina Wolff oss på karaktärernas sökande efter lyckan. De tre personerna har beröringspunkter och jag läser De polyglotta älskarna som en thriller där jag otåligt vill veta hur deras liv hänger ihop och hur det ska gå för dem.

Som titeln anger är språk ett tema som går igen i boken. För mig blir det en symbol för de olika sätt människan kan älska. Max och Ellinor säger sig båda söka efter kärleken men hamnar istället i rent sexuella förhållanden. De får det inte lätt när något som började som en dröm om äkta kärlek blir sex och från det ska utvecklas till kärlek. Förälskelsestadiet hoppas över och utan de romantiska känslorna finns inte mycket att bygga på. Men skam den som ger sig!

Romanen har precis tilldelats Svenska Dagbladets litteraturpris 2016 och är dessutom nominerad till Augustpriset (vinnare koras 28 november). Lina Wolff är väl värd båda.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Den mångsidiga kärleken
Taggar:                                         

En reaktion på “Den mångsidiga kärleken

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *