BLEKINGEGATAN 32
Lena Einhorn
Norstedts, 2013
ISBN: 978-91-1-305033-1
Recensent: Marika Mandrean

Vilka associationer får man när man tänker på Greta Garbo? Vacker, ensamvarg, filmstjärna, tragisk, gåtfull? Ja, detta är vad som spontant dök upp i mitt huvud. Men om det stämmer eller bara är del av en myt eller ett imagebygge har jag svårt att avgöra.

Blekingegatan_32

Av de svenskar som nått världsberömmelse är Greta Garbo en av de största. Genom sin skönhet och sin förmåga att lysa upp filmduken slog hon först igenom här hemma i Sverige och sedan i Hollywood. Efter att tidigt, redan på 1940-talet, ha valt att pensionera sig och sluta spela in film tycker man att hon borde ha fallit i glömska. Men det har inte skett. Kanske ger den skönlitterära Blekingegatan 32 av Lena Einhorn en ledtråd till Greta Garbos fortsatta berömmelse?

Vi möter Greta Garbo som tonåring när hon finns mitt i vängruppen av skådespelarelever vid Dramaten. Redan här visar sig den hemlighetsfulla sidan av Garbo. Hon delar upp sitt liv i olika delar som inte får mötas. Där finns det fattiga hemmet med den älskade systern och modern. Och vid sidan av finns vännen/flickvännen Mimi Pollack och de rika män Greta låter skämma bort sig. Och så finns den store regissören Mauritz Stiller och det liv i branschen han erbjuder.

Lena Einhorn målar ett porträtt av en tonåring som å ena sidan skäms över sitt fattiga ursprung och är allmänt tonårsosäker men som å andra sidan aldrig tvekar att ställa sig centrum och spela en roll. Den image Greta Garbo skapade av sig själv som den gåtfulla, onåbara skönheten vars personlighet gäckande döljer sig för åskådaren är samma bild som ges i Lena Einhorns bok. Men medan detta är vad Greta Garbo ville åstadkomma undrar jag över att Lena Einhorn inte lyckas gå under ytan.

I Blekingegatan 32 antyds om traumatiska händelser som format Greta Garbos personlighet, hennes vilja att hålla människor på avstånd och att behålla sitt innersta för sig själv. Om dessa är sanna eller inte vet jag inte och är något jag önskat att Lena Einhorn varit tydlig med. Detta är en roman om en verklig person vilket per automatik innebär en blandning av fiction och fakta. Samtidigt har författare i denna genre ett ansvar, de blir gärna sedda som biografer.

Precis som i Siri, boken om kvinnan som gifte och skiljde sig från August Strindberg, lyckas Lena Einhorn med att hitta essensen i en personlighet och ett liv och denna målas med koncisa penseldrag upp. Jag fick inte svar på om mina associationer när jag hör Greta Garbos namn stämmer. Men jag fick en större inblick i ett ovanligt och ganska fantastiskt livsöde.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Den hemlighetsfulla Greta Garbo

4 reaktion på “Den hemlighetsfulla Greta Garbo

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *