HÄRSKARTEKNIK: DEN FULA VÄGEN TILL MAKT
Elaine Eksvärd
Bokförlaget Forum, 2011
ISBN: 9789137137124

Recensent: Marika Mandrean

Harskarteknik

Har du någonsin suttit med i en grupp där den som pratar tittar på övriga personer men aldrig på dig? Har du inte blivit tillfrågad om du vill följa med på en aktivitet som de andra i gruppen ska på? Har du någonsin klagat på hur någon beter sig och fått reaktionen ”Men vad tråkigt att du känner så”?

Vi existerar alla i sociala sammanhang, oavsett om det är på jobbet, i skolan, i familjen eller bland vänner. Samspelet mellan människor leder ibland till konflikter och därför är Elaine Bergqvists bok Härskarteknik mycket intressant.

Vi människor undviker gärna konflikter, för sådana är obehagliga och då är det mycket smidigare att använda subtila metoder för att få som vi vill.

Elaine Eksvärd använder sig i boken av praktiska exempel som beskriver hur folk beter sig för att dominera över andra, få sin vilja igenom, hindra andra från att ta plats – helt enkelt hur de beter sig för att få makten över dig.

Men hon ger också råd för hur man kan bemöta detta utan att själv hamna i försvarsställning och därmed förlorat diskussionen nästan innan den börjat.

Elaine Eksvärd menar att man ska reagera omedelbart när man utsätts och inte låta härskaren komma undan. Hon avråder starkt från att gå till attack utan menar att man helt enkelt ska spegla vad härskaren sagt, ge personen en chans att inse vad hon/han gjort. Det kan ju vara så att personen var omedveten om att han/hon försökt sätta sig på dig. Det visar också att beteendet inte kommer att accepteras av den drabbade.

Härskarteknik är en mycket lättläst bok; den teoretiserar inte utan går på praktiska exempel, språket är flytande och nästan talspråk. Man kan kalla den för en självhjälpsbok då den pekar på ett problem och också ger svar på hur man kan lösa dem.

Författaren upprepar tyvärr samma saker på olika ställen i boken. Kanske är det medvetet för att hon verkligen vill få igenom sitt budskap, men det känns som dålig redigering.

För mig är det här ämnet högaktuellt och boken har definitivt hjälpt mig att sätta fingret på det subtila jag möter på min arbetsplats och gett mig bra input för hur jag ska tackla det på ett bättre sätt.

Känner man därför igen sig i frågorna jag skrev i första stycket rekommenderar jag därför den här boken.

Som en liten teaser kommer här en uppställning av ett antal av de tekniker Elaine Bergqvist belyser och som man kan lära mer om i boken:

 • Komplimangmetoden: härskaren ger en komplimang för att få dig att göra något som du inte ska behöva göra.
 • Stereotypmetoden: förutfattade meningar gör att härskaren dominerar genom att få den drabbade att känna sig avvikande och mindre värd. Kan bygga på hudfärg, kön, sexuell orientering etc etc.
 • Uteslutningsmetoden: någon hindras från att ta plats genom att ignoreras.
 • Hierarkimetoden: att använda sin ställning i hierarkin för att slippa lyssna på argument.
 • Marika (1)

  Skrivet av Marika

  Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

  Den fula vägen till makt

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *