KANSKE ÄR DET ALLT DU BEHÖVER VETA
av E. Lockhart
Lavender Lit, 2014
ISBN: 978-91-87879-01-2
(We Were Liars, 2014)

Recensent: Marika Mandrean

Kanske-ar-det-allt-du-behover-vetaFamiljen Sinclair är förträfflig. De är långa, smala, blonda, rika och rör sig med den självklara elegans som kommer av självförtroendet man får när man vet att man är förträfflig. Varje sommar strålar familjen samman på en privatägd ö. Patriarken Harris styr över sina tre döttrar, deras makar, barn och vänner, vilka alla ser fram emot denna tid i frihet i det paradis ön är.

På ön är fyra av ungdomarna en självklar enhet. De ger sig ut på äventyr, förälskar sig och håller ihop i vått och torrt. Men en sommar händer något. Cadence vaknar upp på stranden mitt i natten, skadad och halvvägs nere i vattnet. Hon kommer inte ihåg olyckan och hon kommer bara ihåg korta sekvenser av de ljuvliga sommardagarna före olyckan. Vad var det som hände? Varför hör hennes sommarförälskelse Gat inte av sig?

Ett par år senare är hon tillbaka på ön. Huvudvärken hon dragits med sedan olyckan plågar henne men hon observerar, frågar sin mamma och vännerna i de fyras gäng. Minnesbilder fladdrar förbi. Ska mysteriet med olyckan äntligen uppdagas? Och klarar Cadence av sanningen?

Kanske är det allt du behöver veta av E. Lockhart är en roman som osar sommarlov, frihet, sand mellan tårna och den allra första kärleken. Men den har också ett spänningsmoment i de komplexa relationerna mellan de olika familjemedlemmarna och i Cadences minnesluckor.

E. Lockhart har vunnit priser för sina ungdomsromaner och jag måste säga att Kanske är det allt du behöver veta är en förstklassig roman. Den må ha kategoriseras i segmentet ”Ung vuxen” men fungerar lika bra för ”Vuxen vuxen”. Lockhart skapar en atmosfär så att det nästan känns som om man själv är där i Sinclairs rikemansparadis och känner doften av hav och solvarm hud. Tema i boken är lojaliteter, konstanta och spruckna, och relationer mellan närstående. Allt mycket bra skrivet.

Boken, utgiven av Lavender Lit, finns även i pocket. Perfekt att ha med på stranden denna sommar!

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Den förträffliga familjen Sinclair
Taggar:                         

2 reaktion på “Den förträffliga familjen Sinclair

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *