Den ultimata tjejresan för mig är att åka till en Europeisk storstad, turista genom att promenera runt i staden och besöka sevärdheter och museer, äta massor med god mat. Alternativt åka till ett spa eller bo ett par nätter på ett vackert ställe (även här är god mat och en skön säng viktigt). Det sista jag skulle vilja göra är att åka forsränning genom vildmarken. Därför kunde jag snabbt identifiera mig med huvudkaraktären i Floden om natten.

Floden om natten av Erica Ferencik. Printz publishing, 2018.

Winifred behöver verkligen semester. Bakom sig har hon ett misslyckat förhållande och hon har tvingats gå ner till halvtid på jobbet. Hon är i fyrtioårsåldern och känner sig gammal och slapp. Det enda hon har att se fram emot är att träffa sina bästa tjejkompisar. När de föreslår en adrenalinfylld resa genom Maines vilda, outforskade skogar är hennes första reaktion ett starkt nej. Men när hon ser på sig själv och sitt liv inser hon att det skulle bli första gången som hon gör något som tar henne ur hennes comfort zone.

Tillsammans med en ung, snygg guide ger sig tjejerna iväg. De ska genom forsränning färdas igenom den djupa skogen. Men i en fruktansvärd olycka förlorar de flotten och allt de behöver för att överleva i vildmarken. Plötsligt står de ensamma, med hemligheter och livslånga lögner som sällskap. Deras vänskap ställs på prov, men skogen och floden lockar inte bara fram deras inre demoner. Där lurar också livsfaror.

Maine perfekta stället för en spännande thriller

Maine lockar mig. Jag tror det är alla Dean Koontz romaner jag läste som tonåring. Precis som Stephen King utspelar sig många av hans böcker i Maine. Så för mig är Maine en spännande plats som både bjuder på det som är typiskt amerikanskt, med diners och Buicks i spetsen, men även faror och skräck i form av mycket vildmark och ondskefulla människor (och andra djur och varelser också, för den delen). Så Floden om natten hade mig vid ”Maines vilda skogar”, och det visade sig vara en gripande och spännande thriller.

Romanen inleds med stor igenkänning. Winifred är en bekväm medelålders kvinna, som tittar på sin slappa kropp med avsmak och sin äventyrslystna och snygga vän Pia med en blandning av avund och irritation. Hon hade hellre sett att tjejresan gick till en solig strand, men låter sig övertalas till en äventyrsresa när hon tittar på sitt liv och inser att hon aldrig har gjort något som hon känt sig obekväm med.

Floden om natten bjuder på klassiska konflikter i form av människor som utsätts för pressade situationer, men den är långt ifrån förutsägbar. Den bjuder på många oväntade vändningar, och medan karaktärerna ställs inför sina egna inre konflikter och konflikter i grupper, så måste de samtidigt försöka överleva farorna längs floden. Vissa delar känns lite väl overkliga och långsökta, men när jag läst färdigt inser jag att allt behövs för att skapa en spännande thriller.

Andrea__

Skrivet av Andrea

Läser allt som intresserar, vilket är det mesta. Tycker att all sorts litteratur fyller en funktion och att det inte finns någon litteratur som är finare än någon annan.

Den farliga, forsande floden
Taggar:                                                         

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *