EN AMERIKANSK FÖRLUST
Philipp Meyer
Norstedts, 2015
ISBN: 978-91-1-306167-2
(American Rust, 2009)

Recensent: Marika Mandrean

En-amerikansk-forlustEtt år efter att Poe gått ur skolan har han inte kommit någon vart. Han bor fortfarande med sin mamma i en trailer som är parkerad vid slutet av en grusväg utanför en liten stad på nedgång. Stålindustrin i Pennsylvania har gått under och lämnat efter sig brutna människor.

Poe har inget jobb och studerar inte. Han är ung, men tiden går och inom sig vet han att hans storhetstid redan passerat. Den när han var fotbollsstjärna i skolan.

Bästa vännen Isaacs liv slogs i spillror när modern tog livet av sig, systern lämnade småstaden för ett nytt liv och han själv blev kvar för att ta hand om den sjuklige fadern. Men Isaac har en dröm; han vill utbilda sig så att han kan spela en roll för vetenskapen och därmed för världen.

När Isaac tar beslutet att ge sig iväg för att nå sin dröm vill han ha med sig Poe på färden genom USA. Men Poe är vankelmodig. Han bestämmer sig för att följa Isaac en liten bit men genom hans temperamentsfullhet kommer våldet in i deras liv och allt förändras i ett enda slag.

En amerikansk förlust av Philipp Meyer är en resa genom ett USA så långt från den amerikanska drömmen man kan komma. Ekonomin har kollapsat och människorna kan delas upp i två grupper. De som drar sig fram så gott de kan, och de som gått över till en ljusskyggare tillvaro. Den värld Poe och Isaac lever i är inte vacker eftersom människorna lever på ruinens brant. När allt handlar om den egna överlevnaden ser man snart vilka som behåller empatin för andra och vilka som blir lika råa och kalla som den stålindustri som tidigare var deras välgång.

Men Isaac och Poe har något särskilt, de är äkta vänner. Nu är frågan om deras lojalitet mot varandra är stark nog eller om de kommer att dra med varandra i fallet.

Förra året läste jag Philipp Meyers roman Sonen och blev begeistrad. En amerikansk förlust bekräftar mitt första intryck av Meyer, nämligen att han är en av 2000-talets stora författare. Vad grundar jag det påståendet på? Meyers personporträtt är inte bara levande, de har också ett psykologiskt djup som gör att man förstår deras, ibland ologiska, handlingar. Meyer är också en stark samhällsskildrare. Grundat på de yttre förutsättningar vi alltid är beroende av, som t ex gränskrigen mot Mexiko i Sonen och den ekonomiska kollapsen i En amerikans förlust, fångar han stämningen och gör samtidshistorien förståelig.

Jag ser otåligt fram emot fler böcker av Meyer. Samtidigt vill jag säga till honom: ‘Ta din tid, låt nästa bok växa fram så den blir lika bra som de här’.

Läs gärna även Bibliophilias recension av Sonen.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Den amerikanska drömmen i spillror
Taggar:                                     

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *