När en bok beskrivs som en självhjälpsbok brukar jag dra öronen åt mig. Men i det här fallet blev jag ändå nyfiken. Varför? Det var en kollega som inte läser så mycket började prata om boken med entusiasm. Dessutom är titeln lite uppkäftig och respektlös. Så jag gav mig på The Subtle Art of Not Giving A F*Ck: A Counterintuitive Approach to Living a Good Life av Mark Manson.

Den ädla konsten of Not Giving a F*ck av Mark Manson. Mima förlag, 2018.

Den kommer snart på svenska som Den ädla konsten of Not Giving a F*ck: Så lever du ett bra liv – på riktigt.

Fuck positivity

Mark Manson är en kille i 35-års åldern med en brokig karriär bakom sig. Han är främst känd som en amerikansk bloggare och krönikör och verkar någonstans ha haft tid att resa jorden runt.

Han har uppenbarligen också funderat en hel del över livet och hur man ska bemöta det. Och han är inte nådig mot den inställning som idag råder i västvärlden. Den inställning som går ut på att vara positiv, bekämpa dålig självkänsla genom käcka affirmationer och där vi ska vara lyckliga hela tiden för att vara nöjda.

I Den ädla konsten of Not Giving a F*ck ger Manson därför sin bild av hur vi bäst ska tackla livet. Av det han för fram är det två saker som stannar hos mig:

  • ”Fuck positivity!” Vi kan inte lura oss själva och livet är helt enkelt inte alltid fantastiskt och underbart och fritt från drama och sorg.
  • Prioritera vad du ska ge ett fuck om. Det vill säga, sluta reta upp dig på småsaker, springa efter hundra mål samtidigt. Välj vad som är viktigt för dig och lägg din energi på det.
Fokusera på det som betyder mest

Den här boken är rakt på sak, respektlös, rolig och tänkvärd. Forskning visar att en fejkad positiv inställning faktiskt gör att vi mår sämre för vi vet att vi lurar oss själva och det är omöjligt att alltid vara lycklig och tillfreds. Manson har alltså en poäng.

Som i alla självhjälpsböcker är författaren tvärsäker på att hen har rätt. Och hur ska de annars gå till väga? Skulle det sälja om de likt neutrala vetenskapsmän började lägga fram för- och nackdelar? Skulle läsaren ta dem på allvar om de gjorde det? Knappast.

Självklart behöver man ta den här typen av böcker med en nypa salt. När det gäller Den ädla konsten of Not Giving a F*ck lägger den dock fram en hel del som talar till mig, tankar som jag haft men kanske inte riktigt kunnat sätta ord på.

I en värld där livet ska vara perfekt så man kan Instagramma lyckobilder och där vi alla känner att vi inte kan leva upp till det, ger Manson en bra vägledning. Prioritera vad och vem som är viktiga. Och sluta give a fuck om allt det andra!

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Den ädla konsten of Not Giving a F*ck

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *