Det havet gömde av Cecilia Lindblad. Hoi förlag, 2017.

I ett Sverige där man aldrig verkar få nog av den klassiska varianten av deckare har nu ytterligare en polis gjort entré. Monica Blom heter huvudpersonen i Cecilia Lindblads böcker, där mord och vardagsliv i dagens Sverige blandas. Nu i dagarna publiceras den andra boken om Blom, Det havet gömde.

När en kvinnofot hittas på stranden sätts Monica Blom och hennes kolleger in på fallet. Snart hittas resten av kroppen. Det är den försvunna frisören Angela som blivit mördad. I utredningen finner man att Angela nätdejtat. Kan mördaren vara någon hon fått kontakt via datingsiten?

Plötsligt finner poliserna en koppling till ett ouppklarat fall. För tjugo år sedan mördades en flicka i trakten och mördaren avslöjades aldrig. Hur hänger det ihop med mordet på den vuxna Angela?

Samtidigt inser Monica att någon förföljer henne. Hon vet vem han är och hon vet att han är farlig.

Själva definitionen av en deckare är att de uppehåller sig vid de mörka sidorna hos människor. Det handlar om hot, våld, mord. Det havet gömde kretsar kring mäns våld mot kvinnor. Vart Monica Blom än vänder sig är kvinnorna omgivna av män som gör deras liv otryggt och där det fysiska våldet är precis runt hörnet. Detta är ett sätt att sätta strålkastarljuset på ett reellt problem i dagens samhälle. Samtidigt blir det deprimerande att läsa om det, det är som en mörk skugga.

Precis som deckare skrivna av Camilla Läckberg och Ann Rosman varvas kriminalgåtan med svenskt vardagsliv på 2000-talet. Det handlar om ätstörningar, svartsjuka, nätdejting och parterapi.

Bokens handling går snabbt framåt och det finns spännande scener. Det kommer inte att bli några problem att arbeta om historien om Monica Blom till TV.

Det här är dock ingen bok för mig av den enkla anledningen att jag inte är förtjust i genren. För mig behöver en deckare ha en twist för att fånga mitt intresse, som till exempel Peter Mays böcker som utspelas på de isolerade Hebriderna eller Alan Bradleys där en elvaårig flicka löser mordgåtor. I annat fall föredrar jag faktaböcker om kriminalfall.

Marika

Skrivet av Marika

Tycker att man ska läsa det man känner för att läsa. Läser allt från Anna Karenina till facklitteratur om psykologi till Charlaine Harris True Blood-serie.

Deckare i vardagsmiljö
Taggar:                                             

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *